Raskaus 19.07.2013 Päivitetty 15.06.2021

Suojaravinteet raskauden aikana: Muista varmistaa ainakin näiden riittävä saanti

Suojaravinteet ovat raskausaikana erityisen tärkeitä, sillä niiden puutokset voivat näkyä niin äidin olossa kuin sikiön kehityksessä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Suojaravintoaineita ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit. Suojaravinteet ovat raskausaikana tärkeitä, sillä äidiltä pitää riittää niitä myös kasvavalle sikiölle. Monipuolinen ruokavalio sekä mahdolliset vitamiinilisät ovat raskausaikana tärkeämpiä kuin koskaan! Puutokset näkyvät herkästi niin äidin olossa kuin sikiön kehityksessä.

Sikiö tarvitsee kalsiumia luuston kehittymiseen

Kalsiumin aineenvaihdunta muuttuu raskausaikana. Kalsiumin imeytyminen toisaalta lisääntyy, mutta toisaalta kalkkia haaskaantuu tavallista enemmän virtsaan, koska munuaisten toiminta kiihtyy. Kalkkia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen, ja ellei sen saanti ole riittävää, elimistö ottaa sen äidin luustosta.

Sopiva saantisuositus on 1 000 milligrammaa kalsiumia päivässä. Sen odottaja saa 6 desistä maitovalmisteita ja 2-3 juustoviipaleesta. Muista, että suojaravinteet on mahdollista ottaa myös purkista: jos äiti ei käytä maitovalmisteita lainkaan, on hyvä käyttää kalsiumlisää.

Suojaravinteet raskausaikana: D-vitamiini yksi tärkeimmistä

D-vitamiinia tarvitaan, jotta kalsium imeytyy elimistöön tehokkaasti. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta, ja sitä saadaan ravinnosta, muun muassa kalasta ja vitaminoiduista margariineista.

Tavallisella ruokavaliolla raskaudenaikaisia saantisuosituksia ei yleensä saavuteta, minkä takia suositellaan, että odottaja nauttisi jotakin D-vitamiinilisävalmistetta läpi raskauden.

Rautalisä käyttöön tarvittaessa

Raudan tarve lisääntyy raskausaikana äidin verivolyymin, istukan ja sikiön kasvun takia.

Rautaa äiti saa parhaiten lihasta, sisäelimistä ja tummasta kokojyväleivästä. Kasvisten, hedelmien ja marjojen C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Sopiva hemoglobiiniarvo raskausaikana on 115-125, ja rautalisiä äidille määrätään nykykäytännön mukaan vain tarvittaessa.

Foolihappo on alkuraskauden välttämätön suojaravinne

Foolihappo kuuluu B-ryhmän vitamiineihin, ja sen saanti pitäisi oikeastaan turvata jo ennen raskautta, koska sitä tarvitaan heti odotuksen alussa DNA-synteesissä.

Raskausaikana foolihapon puute voi johtaa tietyntyyppiseen anemiaan, ja sen on epäilty aiheuttavan sikiölle hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Tutkimusten perusteella riittävä foolihapon saanti myös pienentää keskenmenon ja ennenaikaisen syntymän riskiä.

Raskausaikana foolihapon tarve on kaksinkertainen normaalitarpeeseen nähden, minkä takia ravitsemuksellisesti kehnosti syöville äideille suositellaan foolihappolisiä.

Monipuolinen ruokavalio takaa riittävät suojaravinteet

Huono ravitsemus voi tuntua väsymyksenä tai vetämättömyytenä. Jos olosi on heikko, kannattaa miettiä kuntoon raskausajan suojaravinteet: raskaus on mainio hetki tarkastella ruokailuvalintojaan ja ateriarytmiään. Muista siis monipuolinen ruokavalio, jota voit tarvittaessa tukea vitamiinilisillä.

Lue myös:

Raskausajan ruokavalio: näin syöt oikein odotusaikana

Odottaja: saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Foolihappo suojaa kehittyvää sikiötä – älä unohda tärkeää raskausajan vitamiinia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X