Tupakointi, imetys ja syyllisyys: Äidit kertovat – ”Tiesin, etten pysty olemaan ilman”

Tupakointi imetyksen aikana aiheuttaa monelle äidille syyllisyyden tunteita. Vaikka tupakoinnin haitallisuus on tiedossa, vanhasta tavasta voi olla vaikea päästä eroon.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Tupakointi imetysaikana on haitallista vauvalle. Tupakan sisältämä nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon, ja voi muun muassa lisätä koliikin ja uniongelmien riskiä sekä aiheuttaa vauvalle pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia.

Tupakointi myös heikentää äidin maidontuotantoa ja hidastaa herumisrefleksiä, mikä voi vaikeuttaa imettämistä. Nikotiinipitoinen äidinmaito voi myös maistua kitkerälle. Nämä asiat voivat vaikuttaa siihen, että tupakointi vähentää imetystä.

Vuonna 2020 julkaistun THL:n tutkimuksen mukaan tupakoivista äideistä 24 prosenttia täysimetti alle 2 kuukauden ikäisiä vauvojaan, kun taas samanikäisistä ei-tupakoivien äitien vauvoista 60 prosenttia oli täysimetettyjä.

Kaksplus selvitti imettäjien tupakointia kyselyllä, johon osallistui helmikuussa 2021 yhteensä 4645 vastaajaa.

Tupakointi imetyksen aikana liittyy usein juhlimiseen

  • Suurin osa, 86 prosenttia Kaksplussan kyselyyn vastanneista äideistä ei ollut tupakoinut imetysaikana.
  • Satunnaisesti tupakkaa oli imetysaikana polttanut 11 prosenttia.
  • Päivittäin oli polttanut 4 prosenttia vastaajista.

Moni satunnaistupakoitsija kertoi tupakoineensa ainoastaan erityisissä tilanteissa, kuten viihteellä.

”Tupakoin juhliessa, kun olen juonut enemmän alkoholia. Tupakoinnin jälkeen en koskaan ole suorilta imettänyt.”

”Olen polttanut pari savuketta illanistujaisissa. Imetin vasta seuraavana päivänä.”

”Olen lukenut, että nikotiini rintamaidossa voi haitata vauvan unta ja aiheuttaa vatsavaivoja. Satunnainen yhden tupakan polttaminen imetysaikana on kuitenkin eri kuin päivittäinen tupakointi.”

Osa tupakoi myös arjessa. Tupakasta oli voinut tulla tapa rentoutua.

”Saatan polttaa illalla lasten mentyä nukkumaan ’hermosavut’, jos päivä on ollut raskas.”

”Joskus on hermo ollut niin kireällä, että olen polttanut. En tosin ihan synnäriltä saakka. Vauva oli jo 5-kuinen, kun poltin ensimmäisen stressitupakan.”

”Palasin jossain vaiheessa vanhaan paheeseeni polttaa yksi tupakka iltaisin. Olen ajoittanut tupakoinnin niin, että vauvalla olisi mahdollisimman varmasti edessä pitkä unipätkä ja imetykseen mennessä tupakoinnista ehtisi kulua vähintään pari tuntia.”

Tavallinen tapa: Tauko tupakoinnista ennen imetystä

Tupakan nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon ja säilyy siinä jopa neljä tuntia tupakoinnista. Jos vauvaa imetetään ennen kuin nikotiini on poistunut maidosta, nikotiinia pääsee vauvan elimistöön. Nikotiini voi muun muassa lyhentää vauvan unta.

Osa tutkimuksista viittaa siihen, että rintamaidon edut kuitenkin kumoavat tupakan haitat.

– Tupakoivaa äitiä voisi kannustaa imettämään erityisesti siinä tapauksessa, että hän noudattaa tiettyjä kriteerejä. Hänen pitäisi esimerkiksi odottaa tupakoinnin jälkeen, että haitallisten aineiden määrä rintamaidossa on päässyt laskemaan, THL:n erikoistutkija Riikka Ikonen kertoi aiemmin Kaksplussan haastattelussa.

Rintamaidon nikotiinipitoisuus puolittuu puolessatoista tunnissa. Jos äiti ei pysty lopettamaan tupakointia, on suositeltavaa, että tupakoinnin ja imetyksen välillä olisi vähintään kaksi–kolme tuntia aikaa. Varmoja turvallisuusrajoja ei kuitenkaan ole.

Monet Kaksplussan kyselyyn vastanneista mainitsivat pitävänsä tupakoinnin jälkeen reilusti taukoa imettämiseen.

  • 47 prosenttia tupakoitsijoista oli odottanut ainakin kaksi tuntia ennen imetystä.
  • 17 prosenttia oli odottanut seuraavaan päivään.
  • 35 prosenttia oli imettänyt saman tien tai alle tunnissa.

”Olen pitänyt aina huolen siitä, että lapsi on juonut maitoa rinnalta ennen kuin poltan ja pitänyt sen 4–6 tuntiin väliä. En halua vahingoittaa lastani myrkyillä.”

”Poltan ainoastaan viihteellä, kun lapsi on yöhoidossa ja imetystaukoa tulee aina vähintään 12 tuntia.”

Osa kertoi antaneensa vauvalle maitoa pullosta, jos parin tunnin taukoa ei ollut onnistunut pitämään.

”Koin tupakoinnista huonoa omatuntoa ja stressiä. Yritin aina pitää sen 2 tunnin tauon ennen kuin imetin, ja tämän takia annoin välillä myös korviketta.”

Tupakka oli mielessä lähes joka minuutti.

On tärkeää tietää, että rintamaidossa on tutkitusti eniten nikotiinia noin neljännestunnin kuluttua tupakoinnista. Eräs vastaaja kertoi odottavansa juuri niin kauan, koska uskoi näin suojaavansa lasta paremmin kuin imettämällä heti.

”Raskaudet vedin läpi tupakoimatta, mutta etenkin jälkimmäisen raskauden aikana tupakka oli mielessä lähes joka minuutti. Tiesin, etten pysty vauva-aikaa olemaan tupakoimatta. 2 kuukautta olin ilman, mutta sitten pakka levisi. Noin 15 minuuttia olen pyrkinyt kuitenkin aina odottamaan ennen imetystä.”

”Olen imettänyt heti perään, jos on ollut tarpeen.”

”Rupesin polttamaan pikkuhiljaa lapsen ollessa 6-kuinen ja odotin aina vähintään 1,5 tuntia, yleensä kauemminkin, kunnes imetin. Loppua kohden se lipsui. Saatoin imettää puoli tuntia polttamisen jälkeen, kun kuulin tupakan haittojen olevan pienemmät kuin imetyksen hyödyt.”

Tupakointi imetysaikana on monelle satunnaista.

Suurin osa pyrki ajoittamaan tupakoinnin niin, ettei heti perään tarvinnut imettää.

Tupakan sisältämät haitalliset aineet voivat siirtyä vauvaan myös muualta kuin maidosta

Sen lisäksi, että suurin osa kertoi pitäneensä tupakoinnin ja imetyksen välillä tuntien taukoa, osa kertoi myös peseytyvänsä vauvan takia tupakoinnin jälkeen.

Tupakan haitallisia aineita voi siirtyä lapseen myös äidin iholta, hiuksilta ja vaatteista sekä hengityksestä.

”Pesin huolella kasvoni, hampaani ja käteni ja vaihdoin vaatteet, ettei vauva joutuisi haistamaan tupakan hajua.”

”Tupakanpolton jälkeen isä oli lapsen kanssa, kunnes sain kädet, naaman ja hampaat pestyä, ja tupakanhaju oli varmasti hävinnyt.”

Tupakointi imetysaikana: vauvan iällä monelle merkitystä

Moni imetysaikana tupakkaa polttaneista kertoi, että vauvan ikä vaikutti siihen, kuinka usein tupakkaa tuli poltettua tai tuliko tupakoitua lainkaan.

Tupakointiin suhtauduttiin tiukemmin, jos vauva oli pieni ja vielä pelkällä maitoruokinnalla. Jo kiinteitä syövien vauvojen ja taaperoiden imetysaikana tupakointia ei välttämättä enää nähty yhtä ongelmallisena asiana.

”Ensimmäiset 3 kuukautta olin täysin polttamatta, kun halusin imettää täysin lapsentahtisesti. Loppuimetyksen ajan poltin vain iltaisin vauvan mennessä yöunille tai päivällä päiväunille.”

”Täysimetin puoli vuotta. Kun vauva alkoi saada kiinteitä, olen imettänyt ensin ja sitten käynyt tupakilla. Seuraavaan imetyskertaan on silloin mennyt aina noin 3–6 tuntia.”

”Raskaus polttamatta ja samoin ensimmäiset 9 kuukautta lapsen elämästä. Sen jälkeen satunnaista polttamista iltaisin, kun imetin vielä 1,5-vuotiaaksi.”

Moni tupakoitsija tunsi syyllisyyttä: ”Ruoskin itseäni todella pahasti”

Tupakointi imetyksen aikana aiheuttaa monelle äidille syyllisyyden tunteita. Tupakoinnin haitallisuus on tiedossa.

”Kerran tupakoin. Odotin kaksi tuntia ennen kuin uskalsin imettää. Tuli kauhea olo. Aivan kauhea.”

”Tupakoinnista ruoskin itseäni todella pahasti. Lapselle tarjottu korviketta.”

”Poden syyllisyyttä tupakoinnista. En ole kuitenkaan saanut lopetettua. Vauvan syntymän jälkeen olin 2 viikkoa tupakoimatta, sitten aloitin vähitellen satunnaisesti ja lipsuin säännölliseen tupakointiin.”

Monet vastaajista kertoivat haluavansa päästä tupakasta eroon. Imetysaikana tupakkaa polttaneista 74 prosenttia oli yrittänyt lopettaa tupakoinnin.

Vauva-ajan ollessa rankkaa en keksinyt muuta keinoa pysyä virkeänä.

”Yritin lopettaa useita kertoja, mutta oma psyyke oli niin heikko, etten täysin pystynyt. Päivässä meni 1-5, eli ei kovin monta. Poltin tuolloin sätkää, eli polttamani tupakat olivat paljon pienempiä kuin normaalit.”

”Repsahdin synnytyksen jälkeen uudestaan polttamaan, kun lapsi oli noin 2-kuinen. Poltan vain muutamia päivässä ja yritän taas lopettaa kokonaan.”

”Lopetusyrityksiä ollut useita. Vauva-ajan ollessa rankkaa en kuitenkaan ole löytänyt muuta keinoa pitääkseni itseni virkeänä lasta varten. Suusuihkeet ja tabletit käyty läpi.”

Satunnaisesti polttavat eivät kuitenkaan välttämättä kokeneet, että heidän olisi lopettava tupakanpoltto.

”Koko imetysaikana en tupakoinut kuin muutaman kerran yksittäiset tupakat, joten en kokenut tarvetta lopettamiselle.”

”Olen polttanut vuoden imetyksen aikana noin 10 tupakkaa, enkä koe olevani koukussa. Nyt olen ollut puoli vuotta tupakoimatta. Poltan vain, kun olen viettämässä viikonloppua ystävieni kanssa.”

Lähteet: StumppiTerveyskirjasto, THL

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X