Raskaus 13.10.2018 Päivitetty 14.08.2019

Odotusajan riskit – Tunnista sikiötäsi uhkaavat riskitekijät

Raskausaikaan liiityy monia uhkia, joita voi osin pienentää myös omilla valinnoilla.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Odotukseen liittyy paljon niin ulkopuolisia kuin odottajaa itseään uhkaavia riskitekijöitä, jotka ovat vaaraksi sikiölle.

Ne on hyvä tietää ja tunnistaa, vaikka kaikkeen ei itse pystykään vaikuttamaan.

Odottaja voi kuitenkin pyrkiä elämään mahdollisimman terveellisesti, lepäämään tarpeeksi ja huolehtimaan hygieniastaan ja terveydestään, jolloin odotusajan riskit pienenevät.

Ulkopuoliset riskit

Alkoholi

Alkoholi kulkeutuu äidin verenkierrosta istukan läpi sikiöön. Mitä enemmän sikiön vereen pääsee alkoholia, sitä suuremmat ovat vaarat sikiön epämuodostumalle tai jopa keskenmenolle. Äidin runsas alkoholinkäyttö voi aiheuttaa fetaalialkoholi- eli FAS-syndrooman, joka voi aiheuttaa lapselle vaikean kehitysvammaisuuden.

Tupakka

Tupakan nikotiini ja häkä kulkeutuvat istukan läpi sikiöön. Lisäksi tupakointi heikentää istukan verenvirtausta ja hidastaa sikiön kasvua. Myös raskauskomplikaatiot ovat yleisempiä odottajilla, jotka tupakoivat.

Huumeet

Myös huumeet kulkeutuvat istukan läpi sikiöön ja aiheuttavat ongelmia kasvun hidastumisesta sydämenpysähdyksiin ja suulakihalkioihin. Vauva kärsii myös vieroitusoireista kuten äitinsä, ja ne jatkuvat vielä monta viikkoa myös synnytyksen jälkeen.

Lääkkeet

Suurin osa lääkevalmisteista läpäisee istukan, joten odottajan tulee välttää muuta kuin aivan välttämättömien lääkkeiden käyttöä. Myöskään luontaistuotteiden vaikutuksia raskauteen ja sikiöön ei tunneta kovin hyvin, joten niiden käytössä kannattaa olla varovainen.

Listeria

Listeriabakteeri tarttuu ruoan välityksellä, ja odottava äiti voi saada sen esim. umpiopakatusta kalasta. Bakteeri on vaarallinen, koska se voi kulkeutua sikiöön veren mukana istukan kautta ja aiheuttaa sikiölle ärhäkän tulehduksen, joka voi johtaa jopa raskauden keskeytymiseen.

Toksoplasmoosi

Ihmiseen voi tarttua kissan levittämä loinen, toksoplasma, pesemättömistä kasviksista tai kypsentämättömästä lihasta. Toksoplasmoosi ilmenee äidillä nuhakuumeena, mutta siirtyessään sikiön verenkiertoon se voi aiheuttaa erilaisia kehityshäiriöitä tai jopa keskenmenon.

Odotusajan riskit ovat monille tuttuja.

Odotusajan riskeistä tunnetuimpia ovat erilaiset päihdyttävät aineet.

Vesirokko

Jos odottaja sairastuu vesirokkoon, on mahdollisuus, että infektio kulkeutuu veriteitse myös sikiöön. Suurimmassa osassa tapauksia infektio ei ole lapselle vaaraksi, mutta se voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavia vaurioita sikiölle, kuten keskushermoston kehityshäiriöitä tai epämuodostumia.

Parvorokko

Parvorokko eli pikkurokko on odottajalle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa keskenmenon. Jos tätä lastentautiepidemiaa on liikkeellä lähipiirissä, odottajan kannattaa pysytellä etäällä tartuntaa mahdollisesti kantavista.

Odottajan riskitekijät

Kohonnut verenpaine

Kohonnut verenpaine on odottajien tavallisimpia vaivoja. Se voi olla ohimenevää, mutta vaarana on myös raskausmyrkytys.

Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytyksessä hapen ja ravinnon kulku kohtuun heikkenee, koska äidin verisuonet ovat supistustilassa. Koska vaiva parantuu vain synnyttämällä, on raskausaika tasapainoilua sekä vauvan että äidin hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Raskausdiabetes

Odotusaikainen sokeriaineenvaihdunnan häiriö eli raskausdiabetes aiheuttaa äidin veren sokeripitoisuuden ylikohoamista. Se aiheuttaa sikiölle muun muassa liiallista kasvua ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita.

Raskaushepatoosi

Maksan toiminnan häiriö eli hepatoosi nostaa sikiön menehtymisen riskiä. Vaivan syytä ei tiedetä, mutta tauti kulkee suvuissa. Hepatoosi oireilee terveennäköisen ihon kutinassa, joka on voimakkainta vatsan alueella.

Odotusajan riskit voivat olla myös uuvuttavia, joista aiheutuu stressiä, jota pitäisi myös välttää.

Vaikka riskejä on monia, odottajan pitäisi pyrkiä olemaan stressaamatta odotusajasta liikaa, sillä sekään ei ole sikiölle hyväksi.

Reesusimmunisaatio

Voi myös käydä niin, etteivät äidin ja sikiön veriryhmät sovi yhteen. Siitä voi aiheutua sikiölle vaikea hemolyyttinen anemia, josta voi seurata lapsen yleistynyt turvotus eli hydropsi.

Sukupuolitaudit

Klamydiatulehdus lisää ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, minkä lisäksi lapsi voi saada tartunnan äidin synnytyskanavasta. Vastasyntyneellä tulehdus lisää keuhkokuumeen ja silmän sidekalvotulehduksen riskiä. Myös sukuelinherpes voi siirtyä lapseen synnytyskanavasta, ja uusiutuvaa genitaaliherpestä sairastavan äidin kannattaakin kertoa asiasta, jotta estolääkitys voidaan aloittaa loppuraskaudesta ja synnyttäminen on turvallista.

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on raskausaikana yleinen vaiva. Se täytyy kuitenkin lääkitä aina antibiooteilla, sillä hoitamaton tulehdus voi nousta munuaisiin, lisätä supistelua ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä sekä haitata sikiön kasvua.

Syömishäiriöt

Hoitamaton syömishäiriö on riski sekä äidille että vauvalle. Keskenmenot ovat selvästi keskimääräistä yleisempiä, ja vauva on vaarassa syntyä keskosena. Myös äidin mielenterveys on ratkaisevaa lapsen hyvinvoinnille, ja psyykkinen oireilu haittaa tärkeän ihmissuhteen muodostumisessa.

Ylipaino

Ylipaino tuo odotukseen monia riskejä. Vaikeasti ylipainoisilla naisilla keskenmenot ovat keskimääräistä yleisempiä, samoin kuin raskausdiabetes, kohonnut verenpaine sekä raskausmyrkytys. Myös synnytyskomplikaatioiden riski on suurempi.

Stressi

Lähes jokainen odottaja on raskausaikana jonkin verran stressaantunut uudesta elämänmuutoksesta. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että korkea stressihormonipitoisuus vaikutti aiheuttavan ennenaikaisia synnytyksiä sekä pienipainoisia lapsia. Myös yliaikaisten raskauksien määrä oli stressaantuneilla naisilla suurempi.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X