Oksentelu raskauden aikana

Ajoittaisesta alkuraskauden pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii arviolta 70-80 prosenttia odottajista. Se on eri asia kuin hyperemeesi. Se tarkoittaa poikkeuksellisen rajua pahoinvointia, joka koettelee vajaata prosenttia odottajista.

Teksti Toimitus
Oksentelu

Ajoittaisesta alkuraskauden pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii arviolta 70-80 prosenttia odottajista. Se on eri asia kuin hyperemeesi. Se tarkoittaa poikkeuksellisen rajua pahoinvointia, joka koettelee vajaata prosenttia odottajista. Hyperemeesin oireita ovat jatkuva oksentelu, painon lasku sekä elimistön neste- ja suolatasapainon häiriöt. Riesa johtunee raskaushormoneista ja koettelee eniten ensisynnyttäjiä, ylipainoisia ja kaksosia tai kolmosia odottavia. Vaiva alkaa tavallisella pahoinvoinnilla, joka voimistuu usein 6.-7. viikkoon mennessä ja laantuu noin 16. viikon paikkeilla.

Oksentelu tekee äidin olon kurjaksi, mutta se ei ole vaaraksi sikiölle, pikemminkin päinvastoin. On todettu, että pahoinvoivilla alkuraskauden keskenmenoriski on vähentynyt ilmeisesti juuri runsaiden, raskautta ylläpitävien hormonien takia.

Yleensä nämä äidit ottavat itse yhteyttä neuvolaan, mistä heidät lähetetään tarvittaessa sairaalaan. Kuntoon heidät saadaan usein muutamassa päivässä suonensisäisellä nesteytyksellä. Kun ravintoa ei nautita suun kautta, elimistö yleensä rauhoittuu.

Turvallista ja tehokasta lääkettä hyperemeesiin ei ole löydetty, mutta joitakin valmisteita on, jotka lievittävät joidenkin äitien oireita.

Tavallista pahoinvointia ei ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana yleensä lääkitä. 1-2 naista tuhannesta kärsii ajoittaisesta oksentelusta läpi raskauden.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä