Raskaus 06.01.2020 Päivitetty 18.08.2023

Raskauden ruokarajoitukset: Näin äidit soveltavat niitä tosielämässä – ”Pyysin tartarpihvin kypsänä”

Raskaustestitikun kaksi punaista viivaa ovat useimmille valtava ilo. Silti voi tuntua, että ne lennähtävät punaiseksi EI-rastiksi kaiken sen päälle, mitä haluaisi syödä!

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Kysyimme lasta odottavilta tai hiljattain odottaneilta, kuinka tunnontarkasti Ruokaviraston vältettävien ruoka-aineiden listaa totellaan. Kuinka kartettavia ”raskauden kielletyt ruuat” ovat, kun raskaana onkin itse?

Jotkut noudattivat säädöksiä hyvinkin tunnollisesti:

”Kuulun niihin, jotka tiukasti noudattivat rajoituksia koko raskausajan. Koskien siis ihan kaikkea. En syönyt mitään, missä oli pehmeää juustoa, en sushia, en metvurstia ja niin edelleen. Kertaakaan en lipsunut.”

”Raskausaika on niin lyhyt, että voin olla ilman ”kiellettyjä” juttuja. En antaisi anteeksi, jos kohtuun kuolleella vauvalla todettaisiin listeria ja olisin syönyt jotain, mistä on riski se saada.”

”Melkein kaiken googletan, ja jätän syömättä jos ei löydy vastausta. En muutenkaan syö raakoja kaloja tai ihme juustoja. Kahvia olen vähentänyt kahteen laihaan kuppiin päivässä.”

Neuvolasta saatavan ruoka-aineluettelon noudattaminen voi tuntua turhauttavalta. Onko oikeasti oltava yhdeksän kuukautta ilman sushia? Voisiko edes vähän maistaa?

Rajoitusten tarkoituksena on vauvan turvallisuuden takaaminen. Osa rajoituksista perustuu tiedettyyn haittaan, osaa ei suositella varovaisuusperiaatteen vuoksi. Pääosa rajoituksista, kuten raa’an kalan kieltäminen, liittyy listeriabakteerin aiheuttamaan listerioosiin. Listerioosi lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

”Noudatan suosituksia! Ei se ole turha lista, onhan noiden suosituksien eteen tehty paljon tutkimustyötä.”

”Ajattelen, että ne suositukset on ihan syystä meidän riesaksemme nakitettu, ja pyrin niitä noudattamaan.”

Kielletyt ruuat: ‘En syö ihan mitä vaan, mutta…’

Moni kuitenkin tunnusti, ettei täysin seuraa, seurannut tai meinaa seurata virallisia ruokasuosituksia.

”Olen noudattanut fifty-fifty. Tietoisesti en siemeniä lisää salaattiin tai ruokaan, mutta syön kyllä leipää, missä niitä on. Ulkona syödessä en kysele onko kala vakuumipakattu. Maitotuotteissa en jaksa olla tarkka.”

”Esimerkiksi ulkomailla meni hotellin buffassa sitä sun tätä kiellettyä tuorejuustoista lähtien. Kahvia join enemmän kuin “sai”. Lakua en syönyt ja hyvässä ravintolassa pyysin kiltisti tartarpihvin kypsennettynä.”

Kahvin turvaraja on 2 kuppia päivässä.

”Jouluna söin graavilohta, mikä oli Suomessa valmistettu piensavustamolla. Metvurstia meni, kun iski ihan suolan himo. Ääripää olin kofeiinin suhteen, en juonut mitään kofeiinipitoisia juomia.”

Kofeiini kulkeutuu sikiöön.

”Kahvia olen juonut ihan niin kuin ennenkin. Ennemmin haluan pysyä miehen kanssa edelleen naimisissa kuin vähentää kahvia.”

”Kofeiinin kanssa tiedän lipsuneeni. Vahva kahvi kun helpottaa migreenin oireita, ja kaikki migreenilääkkeethän ovat siellä ehdottomasti ei -kategoriassa…”

Turvallinen kofeiinin saannin raja on noin kaksi kahvikupillista tavallista suodatinkahvia päivässä, ja vain yksi kahvikupillinen kerrallaan. Raskaana oleville kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina sydämentykytystä ja vapinaa. Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön.

”Olen miettinyt, miten pärjään joulun ilman maksalaatikkoa! Täytyy vielä kysäistä neuvolassa mielipidettä, mutta uskon, ettei pari lusikallista joulupöydässä saa A-vitamiineja heilahtamaan.”

‘Edellisen raskauden aikaan sitä sai vielä syödä’

Ne, joilla on aiempaa kokemusta raskaana olemisesta, huomasivat suositusten muuttuneen. Uuden raskauden kohdalla ei myös välttämättä oltu yhtä tarkkoja kuin ensimmäisellä kerralla.

”Suositukset ovat muuttuneet melkein joka raskauden aikana. Tytärtä odottaessa ei ollut salmiakista ja meetvurstista mainintaa. Poikaa odottaessa pastöroitu tuorejuusto oli ei-listalla, ja nyt se onkin ok.”

”Iltatähteä odotan enkä jaksanut – tai uskaltanut – edes lukea tuoreinta kieltolistaa, vaikka neuvola siihen kannusti. Vanhoja sääntöjäkin noudattamalla on syntynyt terveitä lapsia.”

Yksi uusista lisäyksistä kiellettyjen ruokien listassa on lakritsi ja salmiakki. Ne listattiin ei-suositeltaviksi raskaanaoleville vuonna 2017.

Salmiakki- ja lakritsimakeisissa on glykyrritsiiniä, joka voi nostaa verenpainetta, aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa, mutta muutama makeinen tai annos laksitrijäätelöä ei ole haitaksi, ohjeistaa Ruokavirasto.

”Minä olen raskaana hälläväliä-asenteella. Olen kaksi tervettä lasta jo synnyttänyt, kun ei ollut puoliakaan näistä rajoituksista. Eiköhän kolmaskin tule samalla! Esimerkiksi raakaa kananmunaa en pelkää. Tänäänkin nuolin kakkutaikinakulhoa.”

 ”Esikoista odottaessa seurasin 100-prosenttisen orjallisesti suosituksia. Toista odottaessa join yrttiteetä, söin suomalaisia tuorejuustoja, pahoinvointiin salmiakkia enkä jaksanut ravintolassa selvittää, oliko pakastevihannekset kuumennettu.”

‘Ruotsissa sanottiin, että saa syödä’

Osa ihmettelee, mitä järkeä on kieltäytyä siitä, mitä oikein suosittelemalla suositellaan odottajille jossakin toisessa maassa.

”Inkivääri on erikoinen, kun meillä se on kielletty, mutta muualla se on lääke raskauspahoinvointiin. Enpä sitä sitten erityisesti vältellyt.”

Jaksatko lukea ruokakaupan tuoteselosteet raskaana?

”Ruotsissa on sushi sallittu, myös siis raaka kala, kunhan on pakastettua. Olen sitä pari kertaa itse tehnyt. Metvursti on meillä kiellettyjen listalla toksoplasmariskin takia. Ruotsissa ne pitäisi vain pakastaa 3 vuorokauden ajaksi, niin toksoplasma kuolee.”

Suomessa virallinen Ruokaviraston ohje kuuluu: Sushia vältetään. Ruotsissa sama taho neuvoo sivuillaan: Voi hyvin syödä, kun on vastavalmistettua.

 ”Asun Australiassa ja tasapainoilen kahden maan suositusten välillä. Ensisijaisesti luotan koti-Suomen tutkimuksiin, mutteivät näkemykset paljon eroa. Yritän muistaa, että maassa maan tavalla. Täällä todella paheksutaan, jos raskaana menee kuumaan kylpyyn!”

‘Noudatan, jos kiellolle on selkeä peruste’

Moni kertoo tarkastelevansa sääntöjä maalaisjärjellä. He halusivat pidättää oikeuden päättää itse, milloin suosituksia on noudatettava ja milloin ei.

”Raakaa kalaa ja lihaa en ole syönyt. Salamia, metvurstia ja homejuustoja olen syönyt pitsassa, kun käyvät uunissa.”

Salami ja metvursti ovat kyllä vältettäviä, mutta vain silloin, kun niitä ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Kestomakkarassa on toksoplasmariski eli pahimmassa tapauksessa keskenmenovaara. Loinen kuitenkin kuolee 65 asteen lämmössä tai kolmen päivän pakastuksella vähintään -18 asteessa.

”On eri asia vetää desiä pellavansiemeniä joka päivä kuin syödä niitä joskus lusikallinen salaatissa. Kun mitään ei mättämällä mätä, niin aika epätodennäköisesti ruokavaliolla sen lapsen pilaa. Kamalampaa olisi stressata joka suupalaa.”

Kielletyt ruuat: mitä ne olivatkaan?

Näitä Ruokavirasto ei suosittele raskaana oleville perustelluista, tutkituista syistä.

  • Alkoholi
  • Yli 200 mg kofeiinia päivässä
  • Hauki
  • Raaka kala
  • Äyriäiset
  • Graavisuolatut kalatuotteet
  • Kylmäsavustetut kalatuotteet
  • Mädit
  • Raaka kokoliha
  • Salami ja metvursti
  • Ilmakuivattu kinkku
  • Raakana kuivattu poronliha
  • Maksaruoat
  • Leikkeleet, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä
  • Yli 200 g maksamakkaraa päivässä
  • Kuumentamattomat pakastevihannekset
  • Kylmät einesruoat
  • Home- ja kittijuustot
  • Pastöroimattomat maitotuotteet
  • Merilevä
  • Öljykasvien siemenet
  • Korvasienet

Syitä välttää yllä olevia ovat muun muassa niissä mahdollisesti piileskelevät toksoplasma gondii -alkueläin ja listeria monocytogenes -bakteeri, raskasmetallit ja myrkyt, joista on aivan erityistä haittaa nimenomaan sikiölle.

Lisäksi seuraavat elintarvikkeet ovat Ruokaviraston listalla siksi, ettei ole tarkkaa tutkimustietoa turvallisesta käyttömäärästä.

  • Yrttiteet
  • Yrttiravintolisät
  • Inkiväärivalmisteet
  • Lakritsi ja salmiakki

Ruokavirasto ei halua kasvattaa listaa kovin herkästi eikä kevein perustein, koska jo nyt moni kokee sen liian pitkäksi ja hankalaksi.

Lue myös: Muusta luovun, mutta salmiakista en – miksi odottajat popsivat sitkeästi lakua, vaikka se on ”kielletty”?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X