Raskauslaskuri – Katso raskaus viikko viikolta kuvina

Katso, mitä muutoksia sikiölle ja äidin keholle tapahtuu kullakin raskausviikolla. Voit seurata raskauden kehitystä ensimmäisestä raskausviikosta aina raskausviikkoon 43. Kuvista näet, miltä sikiö näyttää ja mitä on odotettavissa. Lue tärkeimmät tapahtumat kunkin raskausviikon osalta.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
Raskaus viikko viikolta raskauskalenteri kuva äiti

Raskauskalenteri on kuvitettu, jotta näet, millainen on sikiön kehitys ja mitä on odotettavissa. Lue tärkeimmät tapahtumat kunkin raskausviikon osalta. Jutun lopusta pääset lukemaan viikko viikolta muutokset sikiössä ja äidin kehossa.


Raskauskalenteri ja 1. kolmannes: sikiön kehitys rv 1–12

Oletko ajatellut, että ensimmäisen kolmanneksen aikana sikiön kehitys on huimaa ja pikkuinen kasvaa enintään kymmengrammaiseksi ja viisisenttiseksi? Alkukolmanneksen mittaan sikiö ehtii kuitenkin saada oikean muotonsa ja kaikki kehon osaset ja elimet löytävät jo paikalleen.

Alkuraskaudessa raskausoireet ovat voimakkaita. Pahoinvointi, unettomuus, oudot mielihalut ja tunteiden vaihtelu lisääntyvät. Sikiön kehitys on kaikkein nopeinta juuri alkuraskaudessa.

Raskaudenaikainen väsymys on ensimmäisellä kolmanneksella pahimmillaan eikä tunnu hälvenevän nukkumalla tai ulkoilemalla. Kuitenkin on tärkeää levätä, niin paljon kuin mahdollista.

Raskauden 2. kolmannes: sikiön kehitys rv 13–24

Raskauden ihaninta aikaa – näin vannoo moni äiti odotuksen keskimmäisistä kuukausista. Auvoisimman ajan alussa sikiö mahtuisi vielä helposti kämmenelle, mutta kasvaa näinä kuukausina rutkasti. Toisen kolmanneksen raskauskalenterin lopulla sikiön pituutta voi verrata maitopurkkiin ja painoa jauhelihapakettiin.

Samaan aikaan sikiö kehittyy kohdun lämmössä rentoilijasta pikku hiljaa ympäristönsä tutkijaksi. Ultraäänitutkimuksissa on havaittu, että jo toisella kolmanneksella pikkuinen koskettelee omia kasvojaan ja tarttuu napanuoraan pitäen siitä kiinni.

Keskiraskauden aikana äidin pahoinvointi vähenee ja sikiön kehitys tarkoittaa jo keskenmenon riskin huomattavaa pienenemistä.

Raskaus alkaa näkyä kehossa – ja myös tuntua, kun vauva antaa ensimmäiset merkit liikkeistään. Moni kertoo tässä vaiheessa läheisilleen uuden vauvan tulosta. Ultraäänessä pystyy melko varmasti näkemään, onko lapsi poika vai tyttö.

Toisella kolmanneksella on aika hakea Kelasta äitiysrahaa ja äitiysavustusta, jonka saa äitiyspakkauksena tai rahana.

Raskauden 3. kolmannes: rv 25–43

Sikiön kehitys on lopuillaan. Viimeisen raskauskolmanneksen alussa vauva on puolikiloinen ja maitopurkin korkuinen. Iho on kehittynyt läpikuultavasta pigmenttiseksi. Koko viimeisen kolmanneksen esimerkiksi kuulo on jo niin kehittynyt, että lapsi voi reagoida korkeisiin tai koviin ääniin potkimalla tai säpsähtämällä.

Loppuraskaus on odottavaa aikaa. Vauva on jo iso, joten liikkuminen on hankalaa. Turvotus ja lihaskivut ovat yleisiä. Vauva on täysiaikainen raskausviikko 38:n lopulla. Raskauskalenteri kertoo viikko viikolta, millainen on sikiön kehitys loppusuoralla.

Raskausviikot

Lue myös:
Raskaus ja sikiön kehitys kuukausi kuukaudelta
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Terveyskirjasto: Normaali raskaus

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä