Raskausviikko 1

Kun raskausviikko 1 alkaa, lapsi on vielä vasta mahdollisuus tai toive. Rv 1:n aikana kuukautisesi ovat meneillään, ja näiden kuukautisten ensimmäinen päivä määrää lapsesi lasketun syntymäajan.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 1. viikko, raskausviikko 1, rv 1

Raskausviikko 1 (rv 0–0+6)

Raskausviikko 1: Kuukautiset alkavat

Tämä viikko on ensimmäinen raskausviikkosi, vaikka se tuntuukin vähän kummalliselta. Ensimmäinen raskausviikko alkaa raskautta edeltäneiden viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä.

Kuukautisesi ovat siis meneillään, ja näiden kuukautisten ensimmäinen päivä määrää lapsesi lasketun syntymäajan. Rv 1:n aikana lapsi on siis vielä vain mahdollisuus tai toive.

Jos epäilet olevasi jo raskaana tai kuukautisesi ovat myöhässä, saatat olla esimerkiksi raskausviikolla 3.

Rv 1: Raskaus on ehkä jo toiveissa?

Ehkä olette suunnitelleet seksiä ilman ehkäisyä, jotta tulisit raskaaksi. Voi myös olla, että raskautuminen onkin yllätys tai suunniteltu vahinko.

Jos kovasti toivot raskautuvasi, kannattaa kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin. Muun muassa tupakoinnin lopettaminen, alkoholin välttäminen ja stressin lieventäminen edistävät raskaaksi tulemista.

Kohdun limakalvo, joka heti kuukautisten perään on noin millimetrin paksuinen, kasvaa noin kolmeen millimetriin, ja limakalvo alkaa valmistautua hedelmöittyneen munasolun vastaanottamiseen. Kuukautiskierron puolivälissä tapahtuu ovulaatio, ja sen yhteydessä yhdynnän pitää tapahtua, jotta munasolu hedelmöittyy.  Munasolun irtoamisesta on vain noin vuorokausi aikaa tulla raskaaksi.

Lue lisää: Vauvakuumeeseen apua – 6 keinoa parantaa hedelmällisyyttä

Lue myös: 4 tapaa, miten mies voi parantaa hedelmällisyyttään

Siittiöiden määrä

Miehen siemennesteen ominaisuudet ja määrät vaihtelevat yksilöllisesti. Siemennesteen laatuun vaikuttavat muun muassa siittiöiden lukumäärä sekä niiden liikkuvuus ja epämuodostumat.

Siemensyöksyssä purkautuu jopa puoli miljardia siittiötä, mutta niistä vain noin 200 pääsee munasolun läheisyyteen.

Ovulaatiolaskuri

Raskausviikko 1 tarkoittaa siis sitä, että sinulla on parhaillaan kuukautiset. Raskaus saattaa kuitenkin olla jo haaveissa.

Tiedätkö, milloin sinulla on ovulaatio? Selvitä se käyttämällä Kaksplussan helppoa ovulaatiolaskuria.

Miten raskausviikot lasketaan?

Raskausviikko 1 voi terminä tuntua hämmentävältä, sillä raskaus ei ole vielä alkanut.

Tuleva lapsi on koko ajan kaksi viikkoa nuorempi kuin raskautesi pituus. Syy, miksi raskausviikot lasketaan näin, on se, että harva nainen tietää tai muistaa milloin hänellä oli ovulaatio, mutta useimmat naiset muistavat, milloin heidän viimeiset kuukautisensa alkoivat.

Lue lisää:
Keskustelussa: Miten raskausviikot lasketaan?
Valaiskaa tietämätöntä!

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä