Raskausviikko 11

Alkiokausi on päättynyt, ja nyt puhutaan sikiöstä. Rv 11:n kohdalla kaikkein tärkein kehitys on valmis, ja lapsi alkaa kasvaa nopeasti.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 11. viikko

Sikiön paino: 2,5-4 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 33–41 mm

Lapsi

Alkiosta sikiöksi

On rv 11, alkiokausi on päättynyt, ja nyt puhutaan sikiöstä. Nyt, kun kaikkein tärkein kehitys on valmis, alkaa lapsi kasvaa nopeasti. Seuraavan kolmen viikon aikana lapsen pituus päästä peppuun kaksinkertaistuu. Raskauden puoliväliin asti, eli 20. raskausviikkoon, lapsen paino kolmikymmenkertaistuu. Lapsen tehtävä onkin nyt kasvaa ja kypsyä syntymään asti.

Varpaat ja sormet näkyvät selkeästi, ja käsivarret ja jalat ovat paikoillaan. Rv 11:n aikana nenänpää tulee näkyviin. Nyt muodostuu kitalaki, ja ylähuulen kehitys päättyy. Lapsi osaa jo avata suunsa. Lapsi saa ensimmäisen kunnollisen ihokerroksen, ja lapsen rustot muuttuvat vähitellen luuksi. Lapsen munasarjat tai kivekset ovat muodostuneet, ja nyt voidaan nähdä ulkoiset sukupuolielimet.

Lue myös: 4D-ultra: katso videolta, miten valmiilta vauva näyttää rv 23

Ei laihdutusta raskaana

Vaikka lapsesi kehittyy rv 11:n aikana roimasti, sinussa muutokset ovat tähän asti olleet vähän hitaampia. Nyt alkaa kuitenkin taas tapahtua.

Poltat kaloreita hyvin nopeasti, jopa 25 prosenttia nopeammin kuin ennen. Tämän takia sinun ei pitäisi raskauden aikana laihduttaa. Kehon rasvoihin varastoituneet myrkyt vapautuvat, kun laihdutat, ja se ei ole hyvä asia lapsellesi. Elämäntapoja voi toki muuttaa, ja on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja kuinka paljon liikkuu. Kävelylenkit tai pyöräily ovat sopivia myös niille, jotka eivät liiku säännöllisesti.

Kohtusi on kasvanut lapsen myötä, ja on nyt noin greippihedelmän kokoinen. Monen naisen rinnat kasvavat, ja voi olla aika hankkia uudet rintaliivit. Rinnat voivat myös olla hyvin arat.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Aika lähteä reissuun?

Vielä voit varata matkan hyvillä mielin. Matkustaminen raskaana mietityttää monia. Raskaana ei kannata lähteä riskialueille, joissa on liikkeellä vaarallisia, tarttuvia tauteja, kuten malariaa. Myös turistiripulin vaara kannattaa raskaana ottaa tosissaan. Kuitenkin raskaanakin matkailu avartaa, ja monissa maissa odottaviin äiteihin suhtaudutaan lempeästi. Kannattaa myös käyttää hyväksi nämä hetket, kun puolison kanssa voi vielä lähteä vaivattomasti yhteiseen reissuun suunnittelematta sen enempää lastenhoitokuvioita.

Lue täältä Ihan mamina -bloggaajan matkasta Thaimaahan raskausaikana.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä