Raskausviikko 13

Rv 13:n aikana kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 13. viikko

Sikiön paino: 10-20 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 52 mm

Lapsi

Keskenmenon riski pienenee

Rv 13:n aikana kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi. Keskenmenot tapahtuvat usein raskauden alussa, koska tärkeiden elinten kehitys ei jostain syystä ole edennyt normaalisti.

Lapsen liikkeet ovat refleksejä

Lapsen kasvoihin ovat kehittyneet nenä, silmät ja suu, ja kurkku ja äänihuulet alkavat kehittyä. Lapsi liikkuu jo paljon, mutta useimmat liikkeet ovat refleksejä. Lapsi kehittää lihaksia ja niveliä tehokkaasti. Lapsi harjoittelee hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä. Tätä lapsi jatkaa syntymäänsä asti.

Lapsella on erittäin ohut ja herkkä iho. Lapsi ei vielä hikoile kohdun sisällä, mutta hikirauhaset ovat jo täysin kehittyneet.

Äiti

Raskauspahoinvointi helpottaa

Viimeistään rv 13:n aikana pahoinvointi hellittää useimpien äitien kohdalla. Nyt käynnissä oleva toinen kolmannes on yleensä rauhallisempaa aikaa äidille.

Kehossasi tapahtuu kuitenkin koko ajan paljon, ja on tavallista, että tunteet vaihtelevat. Nyt kuitenkin pahin pelko keskenmenosta hellittää, ja voit keskittyä voimaan hyvin.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Seksi ei ole haitaksi vauvalle

Joskus naisen seksihalut kasvavat raskausaikana. Sinun ei tarvitse pelätä rakastelua. Seksi ei ole millään tavoin haitaksi lapselle, sitä ei voi vahingoittaa. Seksihalut ovat hyvin yksilöllinen asia, ja mitään suosituksia seksistä raskauden aikana ei ole. Tärkeintä on, että kuuntelet omaa kehoasi, ja että keskustelet avoimesti asiasta kumppanisi kanssa.

Monella äidillä on vielä ruokaan liittyviä mielitekoja. Jos ruokavaliosi on normaalisti tasapainoinen, ei haittaa, vaikka himoitset ja syöt vaikka sipsejä tai popkorneja keskellä yötä.

Lue myös: Seksi raskauden aikana

Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Raskausviikot

1. kolmannes

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2. kolmannes

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

3. kolmannes

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä