Raskausviikko 13

Kun raskausviikko 13 alkaa kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi rv 13.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 13. viikko, rv 13, raskausviikko 13

Raskausviikko 13 (rv 12+0–12+6)

Sikiön paino: 10–20 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 52 mm

Keskenmenon riski on pienenee, kun raskausviikko 13 alkaa

Kun raskausviikko 13 alkaa, kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi. Usein keskenmenot tapahtuvat raskauden alussa, koska tärkeiden elinten kehitys ei jostain syystä ole edennyt normaalisti.

Rv 13 lapsen kasvoihin ovat kehittyneet nenä, silmät ja suu, ja kurkku ja äänihuulet alkavat kehittyä. Lapsi liikkuu jo paljon, mutta useimmat liikkeet ovat refleksejä. Lapsi kehittää lihaksia ja niveliä tehokkaasti. Lapsi harjoittelee hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä. Tätä lapsi jatkaa syntymäänsä asti.

Lapsella on erittäin ohut ja herkkä iho. Lapsi ei vielä hikoile kohdun sisällä, mutta hikirauhaset ovat jo täysin kehittyneet.

Raskauspahoinvointi helpottaa

Raskausviikko 13 aloittaa raskauden toisen kolmanneksen, joka on yleensä rauhallisempaa aikaa äidille. Useimpien äitien kohdalla esimerkiksi pahoinvointi hellittää viimeistään rv 13:n aikana.

Kehossasi tapahtuu kuitenkin koko ajan paljon, ja on tavallista, että tunteet vaihtelevat. Nyt kuitenkin pahin pelko keskenmenosta hellittää, ja voit keskittyä voimaan hyvin.

Monella äidillä on vielä ruokaan liittyviä mielitekoja. Jos ruokavaliosi on normaalisti tasapainoinen, ei haittaa, vaikka himoitset ja syöt vaikka sipsejä tai popkorneja keskellä yötä.

Seksi ei ole haitaksi vauvalle

Joskus naisen seksihalut kasvavat raskausaikana. Sinun ei tarvitse pelätä rakastelua. Seksi ei ole millään tavoin haitaksi lapselle, sitä ei voi vahingoittaa. Seksihalut ovat hyvin yksilöllinen asia, ja mitään suosituksia seksistä raskauden aikana ei ole. Tärkeintä on, että kuuntelet omaa kehoasi, ja että keskustelet avoimesti asiasta kumppanisi kanssa.

Halun määrää on vaikea ennustaa ennen raskautta. Osalla pareista seksiin tulee lisää kiihkeyttä. Toisilla meno pysyy ennallaan ja joillakin se hiipuu. Jos vauvaa on joutunut tosissaan yrittämään lähes kello kourassa, voi tuntua rentouttavalta pitää pientä taukoa seksielämästä.

Yhdessä olo ja juttelu ovat usein reittejä myös fyysiseen läheisyyteen.  Raskaus herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Niitä kannattaa jakaa puolison kanssa. Myös omista fyysisistä pulmista kannattaa kertoa suoraan, jotta puoliso ei ala arvuutella, mistä kiikastaa, jos tuleva äiti haluaa vältellä petipuuhia.

Lue myös:

Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Seksi raskauden aikana

Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä