Raskausviikko 13

Rv 13:n aikana kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 13. viikko

Sikiön paino: 10-20 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 52 mm

Lapsi

Keskenmenon riski pienenee

Rv 13:n aikana kaikki lapsen elimet, luut, hermot ja lihakset ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee selvästi. Keskenmenot tapahtuvat usein raskauden alussa, koska tärkeiden elinten kehitys ei jostain syystä ole edennyt normaalisti.

Lapsen liikkeet ovat refleksejä

Lapsen kasvoihin ovat kehittyneet nenä, silmät ja suu, ja kurkku ja äänihuulet alkavat kehittyä. Lapsi liikkuu jo paljon, mutta useimmat liikkeet ovat refleksejä. Lapsi kehittää lihaksia ja niveliä tehokkaasti. Lapsi harjoittelee hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä. Tätä lapsi jatkaa syntymäänsä asti.

Lapsella on erittäin ohut ja herkkä iho. Lapsi ei vielä hikoile kohdun sisällä, mutta hikirauhaset ovat jo täysin kehittyneet.

Äiti

Raskauspahoinvointi helpottaa

Viimeistään rv 13:n aikana pahoinvointi hellittää useimpien äitien kohdalla. Nyt käynnissä oleva toinen kolmannes on yleensä rauhallisempaa aikaa äidille.

Kehossasi tapahtuu kuitenkin koko ajan paljon, ja on tavallista, että tunteet vaihtelevat. Nyt kuitenkin pahin pelko keskenmenosta hellittää, ja voit keskittyä voimaan hyvin.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Seksi ei ole haitaksi vauvalle

Joskus naisen seksihalut kasvavat raskausaikana. Sinun ei tarvitse pelätä rakastelua. Seksi ei ole millään tavoin haitaksi lapselle, sitä ei voi vahingoittaa. Seksihalut ovat hyvin yksilöllinen asia, ja mitään suosituksia seksistä raskauden aikana ei ole. Tärkeintä on, että kuuntelet omaa kehoasi, ja että keskustelet avoimesti asiasta kumppanisi kanssa.

Halun määrää on vaikea ennustaa ennen raskautta. Osalla pareista seksiin tulee lisää kiihkeyttä. Toisilla meno pysyy ennallaan ja joillakin se hiipuu. Jos vauvaa on joutunut tosissaan yrittämään lähes kello kourassa, voi tuntua rentouttavalta pitää pientä taukoa seksielämästä.

Yhdessä olo ja juttelu ovat usein reittejä myös fyysiseen läheisyyteen.  Raskaus herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Niitä kannattaa jakaa puolison kanssa. Myös omista fyysisistä pulmista kannattaa kertoa suoraan, jotta puoliso ei ala arvuutella, mistä kiikastaa, jos tuleva äiti haluaa vältellä petipuuhia.

Outoja mielitekoja vaikka keskellä yötä

Monella äidillä on vielä ruokaan liittyviä mielitekoja. Jos ruokavaliosi on normaalisti tasapainoinen, ei haittaa, vaikka himoitset ja syöt vaikka sipsejä tai popkorneja keskellä yötä.

Lue myös: Seksi raskauden aikana

Tiesitkö nämä 8 asiaa seksistä raskauden aikana?

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä