Raskausviikko 14

Rv 14:llä lapsi jatkaa kasvuaan ja liikkuu edelleen paljon. Lapsi pystyy kannattelemaan päätään, ja muutkin liikkeet voidaan havaita paremmin.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 14. viikko

Sikiön paino: 35 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 7 cm

Koko pituus: 8,5 cm

Lapsi

Lapsi kasvaa ja liikkuu

Lapsi jatkaa kasvuaan ja liikkuu edelleen paljon. Lapsi pystyy kannattelemaan päätään, ja muutkin liikkeet voidaan havaita paremmin. Rv 14:n aikana lapsen jalat ovat käsiä pidemmät. Varpaissa ja sormissa on kynnet.

Kasvonpiirteet kehittyvät

Lapselle on myös kehittynyt hiuksia ja kulmakarvat, ja lapsen kasvot näyttävät yhä enemmän ihmisen kasvoilta. Myös piirteet, jotka tulevat sinun tai partnerisi puolelta, tulevat selvemmäksi (esimerkiksi iso nenä).

Lue myös: Näin geenit periytyvät

Äiti

Raskauden keskimääräinen painonnousu 10-16 kg

Rv 14:n aikana ehkä tunnet, että vaatteet rupeavat kiristämään joka puolelta. Kohtu ei ole kasvanut, sen sijaan lapsiveden määrä on lisääntynyt, ja se tekee sen, että vatsasi kasvaa. Painosi on saattanut lähteä pieneen nousuun. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana painon ei kuulu nousta juuri ollenkaan. Tästä lähtien aina synnytykseen sen kuuluisi nousta tasaisesti ja asteittain. Koko raskauden keskimääräinen painonnousu on 10 -16 kg, viikossa noin 200 – 800 grammaa.

Keskustele neuvolan tai lääkärin kanssa, jos sinua väsyttää vieläkin. Saatat tarvita lisärautaa.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Liikunta tekee odottajalle hyvää

Liikunta rentouttaa ja usein myös piristää. Lisäksi liikkuva äiti jaksaa paremmin erilaiset odotusajan rasitukset. Synnytyksestäkin toipuu nopeammin, kun on muistanut liikkua riittävästi raskausaikana.

Keskiraskaudessa vatsa ei vielä kovin paljon vaikuta liikkumisen. Jos olet aktiivinen urheilija, voit jatkaa kunnon ylläpitämistä samaan tyyliin. Jos kuitenkin olo huononee tai oireilet muuten, tahtia täytyy olla valmis hidastamaan.

Vaikka et olisi aiemmin juurikaan urheillut, liikunnan aloittaminen kannattaa silti! Kävelylenkit, äitiysjooga ja uinti ovat lempeitä tapoja liikkua.

Päänsärky on monen odottavan äidin vaiva

Monet naiset kärsivät raskauden aikana päänsäryistä. Nämä päänsäryt johtuvat usein progesteronista. Voit ensin kokeilla juoda paljon ja tehdä päivittäisiä kävelylenkkejä. Jos se ei auta, voit kohtuudella käyttää särkylääkkeitä. Raskauden aikana parasetamolia sisältävä särkylääke on sopivin vaihtoehto.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä