Raskausviikko 21

On rv 21. Olet saavuttanut raskauden puolivälin. Vatsasi on luultavasti kasvanut jo sen verran, että raskautta voi olla vaikea piilottaa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 21. viikko

Sikiön paino: 325 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 16 cm

Koko pituus: 25 cm

Lapsi

Rv 21:n aikana lapsi liikkuu edelleen paljon, ja nyt hänellä on myös univaiheita. Univaiheet eivät vielä noudata mitään tiettyä unikaavaa. Useimmiten lapsi nukkuu kun sinä olet liikkeellä, ja herää kun pysähdyt tai lepäät. Joillakin lapsilla on jo nyt tietty lempinukkumisasentonsa.

Lapsen suolisto on kehittynyt, ja lapsi pystyy jo imemään ravintoa lapsivedestä. Hän myös juo lapsivettä. Suurimman osan ravinnosta lapsi saa kuitenkin istukan kautta.

Lapsi on jo saavuttanut melkein puolet syntymäpituudestaan. Hän painaa kuitenkin vain noin 10 prosenttia syntymäpainostaan.

Lue myös: Video: katso kuinka valmiilta vauva näyttää rv 23

Äiti

Kun rv 21  on saavutettu, olet raskauden puolivälissä.

Vatsasi on luultavasti kasvanut jo sen verran, että raskautta voi olla vaikea piilottaa. Kehosi kaipaa lisää ravintoa, mutta sinun ei kuitenkaan tarvitse syödä ”kahden edestä”. Yritä edelleen syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Suuri osa naisista kärsii raskauden aikana turvotuksesta. Sormet, nilkat ja jalat voivat turvota ja olo on siksi epämukava. Turvotukseen voivat auttaa tukisukat tai tukisukkahousut, jotka myös ehkäisevät suonikohjujen syntymistä.

Kilpirauhasesi on aktiivisempi kuin yleensä, ja se voi aiheuttaa hikoilua, etenkin yöllä. Hikoilua aiheuttaa normaalia vilkkaampi aineenvaihduntasi, joka esimerkiksi yöhikoilun myötä poistaa kehosta jäteaineita. Muista siis juoda riittävästi vettä.

Myös rintojesi maitorauhaset kehittyvät rv 21:n aikana paljon, ja jo nyt rinnoistasi saattaa valua vähän nestettä.

Lue myös:
10 noloa mutta normaalia raskausoiretta: kärsitkö sinäkin näistä salaa?
20 kysymystä odottajan ruokavaliosta
Ravinnon laatu tärkeintä 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä