Raskausviikko 23

Raskausviikko 23. Tunnet luultavasti jo kaikki lapsen liikkeet. Luultavasti huomaat myös huolestuvasi, mikäli lapsi ei liiku vähään aikaan, tai päinvastoin väsyt, kun hän potkii pitkään ja paljon.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 23. viikko

Sikiön paino: 450 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 19 cm

Koko pituus: 27 cm

Lapsi

Rv 23 aikana lapsen hiukset ja kulmakarvat erottuvat jo selvästi. Lapsi myös liikuttelee silmiään aiempaa enemmän.

Lanugo-karvoitus peittää vielä lapsen koko kehoa, mutta eniten sitä on pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.

Lapsen jalat kasvavat edelleen, ja ne alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon. Myös kaikki käsien ja jalkojen lihakset voimistuvat, ja lapsen liikkeet ovat näin ollen voimakkaampia kuin ennen. Saatat tuntea jo kunnon potkuja.

Lapsen keho alkaa pyöristyä, ja ihon pigmentti alkaa muodostua. Myös lapsen keuhkorakkulat muodostuvat nyt, ja lapsi tekee edelleen ”hengitysharjoituksia”. Jos lapsi syntyisi jo nyt, hänellä olisi mahdollisuus selviytyä.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta
Keskustele: Milloin tunsit sikiön liikkeet?

Äiti

Raskausviikko 23. Tunnet luultavasti jo kaikki lapsen liikkeet. Luultavasti huomaat myös huolestuvasi, mikäli lapsi ei liiku vähään aikaan, tai päinvastoin väsyt, kun hän potkii pitkään ja paljon. Se, miten tunnet lapsen liikkeet riippuu myös siitä, missä asennossa lapsi on. Jos lapsi potkii vatsaasi kohti, tuntemus on terävämpi kuin, jos hän potkii selkärankaasi kohti.

Saatat myös välistä tuntea, että sinulla on energiaa vaikka muille jakaa. Hyödynnä energia ja siivoa vaikka koti, tai valmistele vauvan huone. Edessä voi olla myös aika, jolloin et enää jaksa tai pysty siihen.

Tässä vaiheessa oman mielialan vaihteleminen on hyvin tavallisia. Monet naiset miettivät sitä, miltä he tulevat näyttämään raskauden jälkeen, ja miten he selviävät vauvan hoidosta. Hormoneillakin on osuutta tällaisiin ajatuksiin, ja huomaat ehkä olevasi herkempi kuin yleensä.

Masennus saattaa hiipiä äidin elämään jo raskausaikana. Tyypillisiä oireita ovat univaikeudet, ahdistuneisuus, pelokkuus sekä jatkuva huoli muun muassa itsen ja sikiön terveydestä. Raskaus on yksi elämän suurista kehityskriiseistä. Yhdeksässä kuukaudessa on yritettävä valmistautua äitiyteen. Lisäksi hormonit tekevät äidistä herkemmän.

Ei ole siis ihme, että mieli saattaa järkkyä raskausaikana. Raskaana oleva äiti tietää tulevaisuudessa saavansa paljon, mutta hän joutuu myös luopumaan asioista ainakin joksikin ajaksi. Äitiysloman alkaessa voi tuntea itsensä myös yksinäiseksi, mutta onneksi lasten kautta tutustuu myös uusiin ihmisiin ja ystäviin. On hyvä selvittää jo raskausaikana vauvatapaamisia ja harrastuksia, joihin voi vauvan kanssa lähteä tapaamaan muita vauvoja ja vanhempia.

Moni odottaja alkaa rv 23:n aikana kärsiä niin sanotusta rasitusinkontingenssistä eli virtsankarkailusta rasituksen yhteydessä: yskiessä, niistäessä tai liikuntaa harrastaessa. Virtsankarkailu johtuu siitä, että kohtu on virtsarakon yläpuolella ja painaa sitä. Aloita lantionpohjan lihasten harjoitukset, ja jatka niitä koko raskauden ajan, mutta myös synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Hormonit raskauden aikana 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä