Raskausviikko 23

Raskausviikko 23. Tunnet luultavasti jo kaikki lapsen liikkeet. Luultavasti huomaat myös huolestuvasi, mikäli lapsi ei liiku vähään aikaan, tai päinvastoin väsyt, kun hän potkii pitkään ja paljon.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 23. viikko

Sikiön paino: 450 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 19 cm

Koko pituus: 27 cm

Lapsi

Rv 23 aikana lapsen hiukset ja kulmakarvat erottuvat jo selvästi. Lapsi myös liikuttelee silmiään aiempaa enemmän.

Lanugo-karvoitus peittää vielä lapsen koko kehoa, mutta eniten sitä on pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.

Lapsen jalat kasvavat edelleen, ja ne alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon. Myös kaikki käsien ja jalkojen lihakset voimistuvat, ja lapsen liikkeet ovat näin ollen voimakkaampia kuin ennen. Saatat tuntea jo kunnon potkuja.

Lapsen keho alkaa pyöristyä, ja ihon pigmentti alkaa muodostua. Myös lapsen keuhkorakkulat muodostuvat nyt, ja lapsi tekee edelleen ”hengitysharjoituksia”. Jos lapsi syntyisi jo nyt, hänellä olisi mahdollisuus selviytyä.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta
Keskustele: Milloin tunsit sikiön liikkeet?

Äiti

Raskausviikko 23. Tunnet luultavasti jo kaikki lapsen liikkeet. Luultavasti huomaat myös huolestuvasi, mikäli lapsi ei liiku vähään aikaan, tai päinvastoin väsyt, kun hän potkii pitkään ja paljon. Se, miten tunnet lapsen liikkeet riippuu myös siitä, missä asennossa lapsi on. Jos lapsi potkii vatsaasi kohti, tuntemus on terävämpi kuin, jos hän potkii selkärankaasi kohti.

Tässä vaiheessa oman mielialan vaihteleminen on hyvin tavallisia. Monet naiset miettivät sitä, miltä he tulevat näyttämään raskauden jälkeen, ja miten he selviävät vauvan hoidosta. Hormoneillakin on osuutta tällaisiin ajatuksiin, ja huomaat ehkä olevasi herkempi kuin yleensä.

Saatat myös välistä tuntea, että sinulla on energiaa vaikka muille jakaa. Hyödynnä energia ja siivoa vaikka koti, tai valmistele vauvan huone. Edessä voi olla myös aika, jolloin et enää jaksa tai pysty siihen.

Moni odottaja alkaa rv 23:n aikana kärsiä niin sanotusta rasitusinkontingenssistä eli virtsankarkailusta rasituksen yhteydessä: yskiessä, niistäessä tai liikuntaa harrastaessa. Virtsankarkailu johtuu siitä, että kohtu on virtsarakon yläpuolella ja painaa sitä. Aloita lantionpohjan lihasten harjoitukset, ja jatka niitä koko raskauden ajan, mutta myös synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Hormonit raskauden aikana 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä