Raskausviikko 35

Rv 35:n aikana lapsen paino lisääntyy edelleen, noin 25-30 grammaa päivässä. Äiti saattaa erittää kolostrumia.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 35. viikko

Sikiön paino: 2300 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 30 cm

Koko pituus: 41 cm

Lapsi

Raskausviikko 35:ssa lapsen paino lisääntyy edelleen, noin 25-30 grammaa päivässä. Kohdussa on ahdasta, ja lapsi liikkuu nyt eri tavalla kuin aikaisemmin. Hän on ehkä myös kääntynyt pää alaspäin ja on valmis syntymään.

­­Noin neljä prosenttia vauvoista syntyy peppu tai jalat edellä. Jos synnytys käynnistyy ennen viikkoa 37, on todennäköisempää, että vauva saattaa olla perätilassa, koska liikkumatilaa on vielä enemmän.

Joskus vauva ei vielä ole kääntynyt pää kohti synnytyskanavaa tähän viikkoon mennessä. Jos vauvasi on perätilassa, hänet yritetään kääntää yleensä noin viikolla 36. Kääntäminen ei ole kivuliasta. Se tehdään vatsanpeitteiden päältä. Monet vauvoista jäävät pää alaspäin, mutta on toiset saattavat vielä kiepahtaa takaisinkin. Mikäli näin käy, synnytystapa arvioidaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti.

Nyt lapsi on niin iso, että hän ei enää kellu lapsivedessä, vaan lepää kohdussa. Lapsella on silmät auki hereilläollessa ja vastaavasti kiinni nukkuessa. Rv 35:n lapsella on jo pitkät kynnet, ja hän voi myös raapia itseään.

Kun lapsi syntyy, vauvan silmät ovat yleensä siniset. Silmien pigmentointi ei vielä ole valmis, siksi valtaosa lapsista syntyy sinisilmäisinä. Silmien altistuessa valolle, väri alkaa kehittyä. Lapsen silmien väri kehittyy lopulliseksi puolen vuoden ja kahden vuoden välillä.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudesta

Äiti

Saatat edelleen kärsiä kutinasta rv 35:n aikana, varsinkin vatsan seudulla, jalkapohjissa sekä kämmenissä. Jatka kosteusvoiteiden käyttöä. Voit myös harjata kutisevaa ihoaluetta varovasti pehmeällä harjalla. Kerro neuvolassa, jos kärsit kutisevasta ihosta.

Tunnet ehkä itsesi isoksi ja kömpelöksi, vatsa tuntuu olevan aina tiellä. Et ehkä ylety solmimaan kengännauhoja. Vältä edelleen korkokenkiä ja käytä jalkaystävällisiä kenkiä.

Raskaushormonit saavat rintasi kasvamaan ja täyttymään maidolla. Rinnoistasi saattaa tulla jo vähän nestettä. Tätä kellertävää nestettä kutsutaan ”kolostrumiksi”. Kehosi antaa sinulle merkkejä siitä, että se valmistautuu synnytykseen.

Raskaushormonit vaikuttavat rv 35:ssä paitsi rintoihisi myös lapsen rintoihin. Usein vastasyntyneen lapsen rinnat ovat vähän turvonneen näköiset, ja tyttölasten rinnoista saattaa jopa tulla vähän nestettä.

Lue myös: Ihon hoito raskauden aikana: näin estät kuivumista ja suonikohjuja
Keskustele: Ihon kutina raskauden aikana

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä