Raskausviikko 41

Lapsi on valmis ja periaatteessa valmis myös syntymään. Lue rv 41, ja kuinka monta prosenttia vauvoista syntyy laskettuna päivänä.

Teksti Toimitus
Fetus concept in 3D

Sikiön paino: 3600 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 36 cm

Koko pituus: 51 cm

Lapsi

On rv 41 ja lapsi on valmis ja periaatteessa valmis myös syntymään. Kuitenkin hän voi lykätä syntymistään vielä monta päivää. Ehkä hän syntyykin vasta viikolla 43. Yläpuolella olevat mitat ovat keskiarvoja, oma vauvasi voi olla hyvinkin eri kokoinen.

Lue myös: Huimaus raskausaikana

Äiti

Vain noin kymmenen prosenttia lapsista syntyy laskettuna päivänä. Yliaikaisuus on tavallista, varsinkin jos olet ensisynnyttäjä. Vasta 42. raskausviikon jälkeen raskaus lasketaan yliaikaiseksi.

Synnytykseen valmistautuminen

Rv 41:ssä aika kuluu hitaasti, on tukala olla, ja et voi muuta kuin odottaa. Odottaminen ja jännittäminen voi tehdä sinusta ärtyneen ja väsyneen. Itkukin saattaa olla herkässä. Vai oletko sinä niitä odottajia, joiden puuhavimma vain yltyy raskauden lähestyessä loppuaan?

Muistaa pitää huolta itsestäsi ja säästellä voimia synnytykseen. Moni nukkuu loppuraskaudessa todella huonosti öisin. Yritä järjestää itsellesi mahdollisuus päivätorkkuihin. Ehkä voisit miettiä, mikä saa olosi tuntumaan paremmalta.

Jos synnytys jännittää kovasti, kannattaa siihen yrittää valmentautua parhaansa mukaan jo hyvissä ajoin. Mielikuvaharjoittelu on tärkeää. Yritä käydä ajatuksissasi synnytys vaihe vaiheelta läpi positiivisten mielikuvien siivittämänä. Rentoutumisessa nimittäin auttaa, kun tietää, mitä on odotettavissa. Pelkoja ja tunteitaan synnytykseen liittyen kannattaa kanavoida ulospäin esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla tai tekemällä taidetta. Tuntemuksiaan on myös hyvä jakaa muiden kanssa.

On viimeiset hetket käydä kävelyllä ilman vauvanvaunuja. Taidat miettiä yhä enemmän lastasi ja aivan pian tulevaa synnytystä. Malttia ja voimia. Aivan pian tapaat vauvasi.

”Mulla on tänään 41+1 eikä todella merkkiäkään siitä, että toukka olisi tulossa pihalle. Esikoinen siis täälläkin. Fyysisesti voin erittäin hyvin, masu on onneksi suht pieni että pystyn tekemään kaikenlaista, elämään siis normaalia elämää, mutta kyllä kieltämättä pikkuhiljaa alkaa olla sellainen olo, että onko mussa jotain vikaa, kun mitään ei tapahdu.

Luotan tosin vahvasti siihen, että kyllä toukka itse tietää, milloin on valmis tulemaan maailmaan ja kroppa toimii just niinkuin sen pitääkin toimia. Mulla ei ole ollut mitään komplikaatioita eikä huolenaiheita ollenkaan, joten en oo huolissani, vaikka venyykin. Kyllä se sieltä tulee, en oo koskaan kuullu, että joku olis jääny syntymättä.” – Nimimerkki Naneni Kaksplussan keskustelupalstalla.

Lue myös:
Raskauden kesto
Milloin synnytys käynnistetään

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä