Raskausviikko 7

Rv 7 aikana lapsi kasvaa noin millimetrin päivässä. Viikon loppupuolella lapsi on herneen kokoinen.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 7. viikko

Vauva kasvaa millimetrin päivässä

Alkion pituus raskausviikolla 7 on  4 – 8 mm

Rv 7:n aikana lapsi kasvaa huimaa vauhtia, noin millimetrin päivässä. Viikon loppupuolella lapsi on herneen kokoinen.

Silmät ja korvat alkavat muodostua. Solut, joista myöhemmin kehittyy aivot, kehittyvät edelleen, ja hermosolujen välille muodostuu koko ajan uusia yhteyksiä. Myös sisäelinten paikoille etsityy soluja, joista myöhemmin kehittyvät muun muassa maksa, mahalaukku ja haima.

Lue myös: Näin vauva kasvaa ja kehittyy

Milloin vauvan liikkeet näkyvät ultraäänessä?

Nyt voi myös havaita lapsen liikkeitä ultraäänellä.

Tärkeä napanuora on nyt täysin muodostunut. Sen kautta lapsi saa kaiken tarvitsemansa hapen ja ravinnon. Myös lapsen tuottamat kuona-aineet kulkeutuvat pois napanuoran kautta. Koska lapsen vatsassa ei vielä ole tilaa, lapsen suolisto kehittyy tässä vaiheessa napanuoran sisällä.

Rv 7:n loppupuolella muodostuvat pienet jalkojen ja käsivarsien alut. Alussa käsivarret kasvavat nopeammin kuin jalat.

Lue myös: 4D-ultra: katso videolta, miten valmiilta vauva näyttää rv 23

Raskaushormonit vaikuttavat

Tämä on hormonaalisten muutosten aikaa. Mielialasi voi vaihdella äkillisestikin. Saatat vihastua ja hermostua pienistä asioista, purskahtaa itkuun lastenvaunumainoksesta ja muutenkin tuntea, että ylireagoit verrattuna aikaisempaan. Suurin osa näistä voimakkaista tunteista johtuu raskaushormoneista. Mutta raskaus on myös niin iso asia itsessään, että se herättää äidissä paljon tunteita laidasta laitaan.

Raskaushormoneilla on hyvin tärkeä tehtävä, ne viestittävät äidin elimistölle, että hänen sisällään kasvaa jokin ”ulkopuolinen”, ja että tätä ”ulkopuolista” ei tarvitse poistaa.

Monet äidit kärsivät pahoinvoinnista, usein aamuisin. Monet kärsivät pahoinvoinnista kuitenkin koko päivän ajan. Myös pahoinvoinnin syy on hormoneissa.

Kaikki voimakkaat hajut aiheuttavat yleensä pahoinvointia. Makuaistista tulee valikoivampi. Myös sikiö, kuten sinä itsekin, tarvitset laadukkaita ravintoaineita raskauden aikana. Toisaalta jatkuva kuvottava olo saattaa vaikuttaa niin, ettei jaksa tarkkailla mitä suuhunsa pistää. Onneksi pahin pahoinvointipiikki menee usein muutamassa kuukaudessa ohi. On arvioitu, että seitsemän naista kymmenestä kärsii pahoinvoinnista raskauden alkupuolella.

Kummalliset mielihalut

Saatat himoita mitä kummallisimpia ruokia ja tuoksuja. Toiset himoitsevat kaikkea epäterveellistä: suklaa ja sipsit maistuisivat parhaiten. Koita kuitenkin pysyä kohtuudessa ja keksiä jotakin terveellisempää naposteltavaa, jotta paino ja verenpaine eivät lähtisi kovaan nousuun.

Toisilla odottavilla äideillä kummalliset mielihalut kohdistuvat muun muassa seinälaastiin ja perunakellariin. Tätä kutsutaan pica-oireyhtymäksi: odottava äiti himoitsee ravinnoksi kelpaamattomia asioita.


Keskustele: Kuinka aikaisin raskaus näkyy ultrassa?

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä