Raskaus viikko viikolta 22.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

9. raskausviikko

9. raskausviikko on keuhkojen kehittymisen aikaa. Lapsi saa selvästi enemmän ihmisen näköä, vaikka se onkin vain mansikan kokoinen. Lapsi ei enää ole käpertyneenä, vaan on alkanut suoristua.

Teksti
Toimitus

Lapsen aivot kehittyvät nopeasti

9. raskausviikolla lapsi saa selvästi enemmän ihmisen näköä, vaikka onkin vain mansikan kokoinen. Lapsi ei enää ole käpertyneenä, vaan on alkanut suoristua. Nyt myös niska on erotettavissa.

Pää on edelleen suhteellisen iso verrattuna muuhun vartaloon. 9. raskausviikko on nopean kehityksen aikaa: aivot kasvavat nopeasti, ja hormonien tuotantoa säätelevä aivolisäke on alkanut kehittyä.

Ruskuaispussi häviää yhdeksännen raskausviikon aikana

9. raskausviikko tuo mukanaan paljon uutta kehitystä. Lapsen henki- ja ruokatorvet alkavat kehittyä. Myös keuhkot kehittyvät ja suolisto alkaa kasvaa. Lapsen maksa alkaa tuottaa verisoluja, ja näin ollen ruskuaispussia ei enää tarvita, vaan se surkastuu pois.

Myös lapsen kivekset tai munasarjat alkavat muodostua. Yhdeksännen raskausviikon alussa lapsella on kaksi paria munuaisia, joista yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat.

Lapsen silmäluomet kehittyvät, korvat ovat näkyvissä, ja nenässä saattaa jo näkyä sieraimet. Lapsen kuuloaisti kehittyy aisteista ensimmäisenä, ja lapsi pystyy kuulemaan jo paljon ennen syntymäänsä. Yläraajat kasvavat nopeammin kuin alaraajat, eli käsivarret ja kädet ovat nyt selvästi pidemmät kuin sääret ja jalat.

Pahoinvointia ja mielialavaihteluja

Kohtusi kasvaa, ja lihasten venyminen voi tuntua kipuna vatsassa. Moni huolestuu tästä, useimmiten turhaan.

Monet odottajat kärsivät myös kovasta pahoinvoinnista ja mielialan heilahteluista. Monella odottajalla pahoinvointi on rajuimmillaan 9. raskausviikolla. Tämä johtuu siitä, että pahoinvointia aiheuttavan hormonin taso nousee korkeimmilleen juuri 9 raskausviikolla. Se kuitenkin putoaa pian, ja tämän jälkeen monien olokin alkaa helpottaa.

Omaa olo kannattaa kuunnella ja pyytää kernaasti apua. Varsinkin jos ei jaksaisi hoitaa lapsia tai käydä töissä. Myös kotiaskareisiin kannattaa pyytää apua, jos omat voimat ovat koetuksella.

Raskauden ensimmäinen kolmannes on monelle raskauden rankinta aikaa, ja kaikenlaiset keksinnöt helpottamaan näitä muutamaa vaativaa kuukautta kannattaa hyödyntää. Muista, että sairauslomaa on myös mahdollista saada, jos pahoinvoinnilta tai oksentelulta on vaikeaa tehdä töitä.

Raskausajan rautalisä käyttöön

Nyt tarvitaan suuria määriä verta, jotta ravintoaineet kulkevat istukkaan. Sen takia kehosi verimäärä kasvaa koko raskauden ajan. Tämä johtaa veren hemoglobiinipitoisuuden vähenemiseen. Alhainen hemoglobiini voi tuottaa oireita, kuten kuumotusta sekä huimausta.

9. raskausviikko onkin aikaa, jolloin kannattaa syödä runsaasti rautaa sisältävää ruokaa. Odottaville äideille määrätään usein lisärautaa, varsinkin neljännestä kuukaudesta lähtien.

Muista siis yrittää syödä monipuolisesti ja terveellisesti.


Lue myös:

Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua

 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X