Raskaus 16.07.2018 Päivitetty 09.06.2020

Raskausajan keho pystyy ihmeisiin – tiesitkö, mitä kaikkea tekee istukka?

Mikä on istukan tarkoitus? Mitä merkitystä on puolimetrisellä napanuoralla? Raskauden elintärkeät osaset syntyvät kehossamme meidän huomaamattamme, ja se on ihmeellistä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tiesitkö, että istukka alkaa kehittyä jo heti munasolun kiinnittymisen jälkeen?

Ensimmäiset merkit tämän raskaudelle tärkeän elimen kehittymisestä voi huomata positiivisesta raskaustestistä – istukan tuottama hormoni erittyy virtsaan ja ilmaisee alkaneen raskauden.

Istukka ylläpitää raskautta

Istukan tehtävät ovat moninaiset: Istukalla on keskeinen osuus niin raskauden ylläpidossa, kuin sikiön kehityksessä, kasvussa ja synnytyksen alkamisessa. Tämä johtuu monista hormoneista, kuten estrogeenistä sekä progesteronista, joita istukka tuottaa.

Istukan avulla hiilidioksidi sekä aineenvaihdunnan kuonatuotteet pääsevät poistumaan sikiön verestä.

Istukkakalvon kautta sikiön veri myös hapettuu ja saa ravinteita. Tämä vaihe alkaa jo kuudennella raskausviikolla, kun sikiön alkeissydän alkaa sykkiä.

Koska istukkakalvo läpäisee myös vasta-aineita, sikiöllä on suurin piirtein sama suoja taudinaiheuttajia vastaan kuin äidillään.

Myös osa viruksista ja bakteereista sekä tupakan myrkyt, alkoholi, monet lääkkeet ja huumeet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön. Tämän takia päihteet tulee jättää pois heti raskauden selvittyä.

Napanuora toimii sikiön elämänlankana

Istukka kehittyy sikiön ja kohdun soluista ja siinä on kaksi osaa: sikiönpuoleinen ja äidinpuoleinen osa.

Sikiönpuoleiseen osaan kiinnittyy sikiön navasta lähtevä napanuora, joka toimii sikiön elämänlankana.

Napanuoran tehtävänä on kuljettaa sikiölle välttämättömät ja tarpeettomat aineet ja kaasut oikeisiin osoitteisiin. Se sisältää kolme tärkeää ”putkea”, joista napalaskimo tuo istukasta sikiölle hapekasta ja ravinteikasta verta, ja kaksi napavaltimoa vievät veren sikiöstä istukkaan hapettumaan.

Valtimot kuljettavat myös hiilidioksidin ja kuona-aineet sikiöstä istukan villuksiin, joissa aineiden vaihto äidin ja sikiön välillä tapahtuu.

Napanuora venyy pituutta sikiön kasvaessa, ja on lopulta noin 50 senttiä pitkä.

Koska sen rakenne on hyytelömäinen ja joustava, tärkeät suonet eivät joudu liian kireälle lapsivedessä mylläävän sikiön vauhdissa.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X