Raskaus 5.4.2015
TEKSTI Else Turunen
KUVAT Pixabay

Seksiä raskaana? 7 kysymystä ja vastausta

Onko raskaana turvallista harrastaa seksiä? Voiko sikiötä vahingoittaa? Milloin seksiä pitää välttää? Lue, mitä pitää ottaa huomioon ja mitä jättää huomiotta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Millainen seksi on raskausaikana turvallista?

Seksi on turvallista, kunhan naisen alavatsalle ei kohdistu suurta painetta. Kun vatsa kasvaa, painoa vatsalle ei voi laittaa, mutta esimerkiksi kylkiasento ja yhdynnät takaapäin ovat edelleen mahdollisia.
Yhdyntöjen lisäksi kannattaa miettiä muita seksitapoja: hyväilyjä käsin, seksivälineitä tai suuseksiä.
 
Lue lisää: Raskausajan seksi

Miksi seksistä puhuminen nolottaa?

Avoimus on tärkeää ja sueksistä ja parisuhteesta kannattaisi yrittää puhua sekä puolison kanssa että tarvittaessa neuvolassa tai lääkärissä.
Kerro kumppanillesi, millaiset asiat tuntuvat sinusta hyvältä ja millaiset ahdistavat, mistä saat iloa.
Blogeissa: Heart Pumps Diesel: Raskaus ja seksi

Mieheni pelkää, että vahingoittaa sikiötä.

Sikiö on kohdun sisällä suojassa eikä säikähdä siitä, että peniksen työntää emättimeen. Seksi raskausaikana voi turvallisesti olla hyvinkin kokeilevaa ja villiä, vain luovuus on rajana.

Milloin seksiä pitää välttää?

Yhdyntöjä ei suositella, jos raskaana oleva nainen vuotaa verta tai hänellä on voimakkaita ennenaikaisia supistuksia.
Lääkäri voi kieltää yhdynnät, jos äidin terveyttä tai raskautta pitää lääketieteellisestä syystä erityisesti suojella. Syynä voi olla esimerkiksi kohdun kaulaosan heikkous tai tukiompeleet kohdun suulla.

Voiko seksiä harrastaa, jos supistelee?

Voi, jos supistukset eivät ole voimakkaita. Synnytys ei käynnisty pienistä supistuksista. Harjoitussupistuksia esiintyy hyvin varhain ennen synnytysaikaa, eikä niillä ole tekemistä varsinaisten synnytyssupistusten kanssa. Synnytys käynnistyy vasta kun luonto on siihen valmis, eikä sitä voi käynnistää yhdynnällä esimerkiksi puolessa välissä raskautta.

Pelkään virtsatietulehdusta. Voiko sen saada helposti, jos harrastaa seksiä takaapäin?

Virtsatietulehdukset ovat melko yleisiä raskausaikana. Monesti oireettomana esiintyvä tulehdus saattaa provosoida supistuksia ja siksi virtsanäytteitä tutkitaan neuvola- ja lääkärikäyntien yhteydessä.
Mitään asentoja ei kannata välttää tulehduksen pelossa tai muutenkaan, vaan seksiä kannattaa harrastaa rohkeasti ja leikitellen.

Voiko suuseksiä harrastaa? Voiko emätin vuotaa?

Suuseksiä voi hyvin harrastaa, jos siitä pitää. Se on hyvä puolison hellintäkeino myös silloin, kun emätinyhdyntä on kiellettyä.
Emätin vuotaa normaaliraskauden aikana, kun valkovuoto lisääntyy. Veriset tai muut kuin valko­vuotoiset vuodot eivät kuulu raskauteen. Jos niitä esiintyy, yhdynnästä kannattaa pidättäytyä siihen asti, kunnes lääkäri on tutkinut tilanteen ja antanut hoito-ohjeet.

Entä jos vain tuntuu, etten jaksa?

Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä, mutta se kannattaa tehdä niin, ettei loukkaa tai torju toista tylysti.
Seksi raskausaikana on upea juttu, joka tekee hyvää mielialalle, fyysi­selle ja henkiselle hyvinvoinnille sekä pariskunnan keskinäisille väleille. Läheisyydelle kannattaa antaa tilaisuuksia ilman suorittamispaineita.
Asiantuntijana kätilö Heidi Leivoja, HUS Porvoon sairaala.
Lähteinä myös: Terveyskirjasto ja Väestöliitto
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (3)

Onko se kiva
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: