Raskaus 21.05.2018 Päivitetty 08.02.2021

Raskausajan verinen vuoto: mistä se johtuu & vaaran merkit

On luonnollista, että verinen vuoto säikäyttää odottajan, mutta kyse ei ole aina mistään vakavasta. Listasimme merkit, joista tiedät, koska vuoto on vaaratonta ja koska lääkäriin pitää kiirehtiä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Alkuraskauden vuoto on melko yleistä ja usein vaaratonta, jos siihen ei liity kipua. Jo hedelmöittyminen ja hiertyminen voivat aiheuttaa vuotoa.

Kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun sisäpintaan, kiinnityskohdasta voi tihkua aluksi verta. Näin voi käydä etenkin, jos munasolu kiinnittyy alas lähelle kohdunsuuta.

Osa naisista tulkitsee vuodon kuukautisiksi, eikä tiedä vielä olevansa raskaana. Nainen voi saada myös valekuukautiset raskauden alkukolmanneksen aikana, jos istukka ei eritä vielä kunnolla raskaushormoneja. Jopa neljäsosalla naisista onkin kuukautisia muistuttavaa vuotoa raskauden alkuvaiheessa.

Raskaus herkistää ja turvottaa emättimen limakalvot ja veren määrä kehossa lisääntyy. Verinen vuoto voi johtua myös limakalvojen hiertymisestä ja hiussuonien rikkoutumisesta. Emättimestä voi tipottaa verta varsinkin seksin jälkeen.

Kivuton tiputtelu on yleensä vaaratonta

Jos vuoto on vähäistä eikä siihen liity vatsakipuja tai kramppeja, huoleen on tuskin syytä. Tiputtelusta on kuitenkin hyvä mainita neuvolassa tai lääkärissä jo oman mielenrauhan vuoksi. Päivystykseen ei kuitenkaan tarvitse lähteä, vaan tarkistuskäynti parin päivän sisällä vuodon havaitsemisesta riittää.

Etenkin raskausviikon 22 jälkeen esiintyvä vuoto pitää aina tutkia. Lasketun ajan korvilla alkava vuoto voi olla merkki kohdunsuun kypsymisestä ja synnytyksen käynnistymisestä, vaikka supistukset eivät olisi vielä alkaneet.

raskausajan verinen vuoto

Kova kipu on hälytysmerkki

Runsas raskaudenaikainen verenvuoto voi johtua useista syistä. Vuoto voi johtua esimerkiksi keskenmenosta, istukan irtoamisesta, kohdun repeämisestä, sukupuolitaudista, kohtu-, emätin- tai virtsatietulehduksesta.

Nämä ongelmat oirehtivat yleensä myös muilla tavoilla. Vuodossa voi olla hyytymiä, vatsaan tai emättimeen voi sattua voimakkaasti ja kipu voi muistuttaa supistuksia tai kuukautisia. Koko yleisvointi voi olla heikko ja naista voi pyörryttää.

Runsas ja kivulias vuoto pitää tutkia nopeasti. Älä epäröi lähteä päivystykseen vaikka keskellä yötä, sillä esimerkiksi kohdun repeämä voi aiheuttaa vakavan sisäisen verenvuodon.

Keskustele: Millaisia kokemuksia keskenmenosta?

Ruskea väri varoittaa

Vuodon määrän lisäksi sen väriin kannattaa kiinnittää huomiota. Rusehtavan vuodon voisi ajatella olevan punaista vaarattomampaa. Ruskea vuoto voi kuitenkin viitata kohdunulkoiseen raskauteen.

Tällöin munasolu ei ole kiinnittynyt kohtuun, vaan sen ulkopuolelle, yleensä munanjohtimeen. Munasolu voi kiinnittyä myös munasarjaan, kohdunkaulaan, kohdunsarveen tai vatsaonteloon.

Muita kohdun ulkopuolisen raskauden oireita ovat vatsakipu ja heikko olo, joka voi johtaa jopa pyörtymiseen. Oireet pitää tutkituttaa nopeasti, sillä riskinä on munatorven repeäminen, mikä on pahimmillaan hengenvaarallinen tila.

Keskustele: Millaisia ovat kohdun ulkopuolisen raskauden oireet?

Lähteet: Bellybelly, Terve.fi, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X