Raskausarvet – voiko niitä ehkäistä ja pääseekö niistä eroon?

Raskausarpia syntyy yhdeksälle kymmenestä naisesta. Arpien syntyyn vaikuttaa perimä mutta myös se, paljonko painoa raskausaikana kertyy.

Teksti Saga Wiklund
nuori nainen kenellä on raskausarpia mahassa ja reidessä

1. Raskausarpia syntyy, kun iho venyy nopeasti

Kun odottajan kohtu ja rinnat kasvavat, iho ei aina ehdi venyä riittävästi, vaan ihon sidekudos repeää ja syntyy juovamaisia jälkiä, joita kutsutaan raskausarviksi. Niille tyypillisiä paikkoja ovat rinnat ja alavatsa sekä reidet.

Raskausarvet eivät yleensä kutia tai kirvele, eivätkä ne ole terveydelle haitallisia  – ainoa haitta on kosmeettinen.

Raskaus viikko viikolta

2. Perimä ja ihon venymisen määrä vaikuttavat arpien syntyyn

Arpien syntyyn vaikuttaa eniten geneettinen perimä. Ihon venymisen määrä ja nopeuskin vaikuttavat; mitä nopeammin iho venyy, sitä todennäköisemmin arpia muodostuu.

Suuri painonnousu odotusaikana altistaa raskausarville, joten arpia voi yrittää ehkäistä pitämällä painonnousun maltillisena.

Monikkoraskauksissa arpia voi tulla herkemmin, sillä vatsanahka joutuu yleensä venymään tavallista enemmän.

Näin erilainen on toinen raskaus verrattuna ensimmäiseen

3. Raskausarvet vaalenevat vuosien mittaan

Aluksi raskausarvet ovat punoittavia juovia, mutta ne vaalentuvat vuosien mittaan ja voivat muuttua ajan mittaan lähes huomaamattomiksi. Arpijuovien iho jää tosin ohueksi ja kiiltäväksi, ja se rikkoutuu helpommin kuin muu iho.

Juovat ovat vatsassa ja reisissä tavallisesti pituussuuntaisia.

4. Tretinoiinia sisältävää arpivoidetta ei voi käyttää raskausaikana

Raskausarpiin määrätään joskus tretinoiinivoidetta, jonka on osoitettu nopeuttavan arpijuovien häviämistä. Voidetta ei kuitenkaan saa käyttää vielä raskaana ollessa.

Tretinoiini on A-vitamiinin sukulaisaine, joka kykenee uudistamaan vaurioitunutta ihoa. Se voi aiheuttaa haittavaikutuksina ihon ärsytystä, punoitusta, turvotusta ja rakkuloita. Tretinoiini tunnetaan ensisijaisesti aknelääkkeenä.

Keskustele tretinoiinivoiteen käytöstä

5. Arpien hoito laserilla on tuloksekasta mutta kallista

Raskausarpia voidaan hoitaa myös laserilla, ja hyvä tulos on saatu yli puolessa tapauksista. Laserhoitoja tarjoavat monet yritykset, ja käsittelyt ovat usein hintavia.

Markkinoilla on myös monia kosmeettisia tuotteita, joiden kerrotaan nopeuttavan arpien häviämistä, mutta tutkimusnäyttöä asiasta ei ole. Ihon kiristystä kannattaa toki lievittää rasvaamalla vaikkapa perusvoiteella tai ihoöljyllä.

Lähteet: Anna Hannuksela-Svahnin artikkeli Arpijuovat, Duodecim, Pharmaca Fennica -lääketietokanta

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä