Raskaus 03.04.2018 Päivitetty 05.11.2020

Ethän stressaa kiloista, tuleva äiti! Painonnousu valmistaa kehoa lapsen kasvuun

Raskauskilot kuuluvat odotusaikaan, ja niillä on monia tärkeitä tehtäviä 9 kuukauden mittaan. Raskaudenaikaiset melihalut pysyvät parhaiten kurissa säännöllisellä ateriarytmillä.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Raskauskilot ovat monen odottavan äidin huoli. Kaksplus.fi:ssa Äiti ja melukylän lapset -blogia pitävä Terhi kirjoitti taannoin kauan odotetusta neuvolakäynnistään. Hän kertoi postauksessaan, kuinka on kärsinyt raskausaikanaan turvotuksesta ja miten raskaudenaikainen painonnousu on alkanut ahdistaa.

Missään odotuksessa oma paino tai lähinnä sen hurja nousu ei ole mieltä vaivannut. Mutta kun nousin vaa’alle ja painoa näytti tulleen seitsemässä viikossa 5,9kg, alkoi ahdistaa. Oikeasti aika paljon, että painoa on tullut viikossa reilut 820 g!!!

Raskauden tuoma pyöreys on luonnollista ja kuuluu asiaan, mutta yhtäkkiä vartaloon pompsahtaneet lisäkilot voivat ahdistaa ja harmittaa. Milloin peilikuvasta tuli tuollainen?

Tiedän kyllä ettei kiloista kannata murehtia ja että tämä voi nyt joistakin tuntua täysin turhalta, mutta näin raskaana olevalle tämmöiset asiat voi olla yllättävänkin isoja juttuja, Terhi pohtii blogissaan.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä muistuttaa, että tärkeintä on noudattaa säännöllistä ateriarytmiä ja oppia hyväksymään raskauskilot sekä luonnolliset kehon muutokset.

— Raskaudenaikainen painonnousu voi vaihdella miinuskiloista plus 30 kiloon, eli puhutaan todella laajasta skaalasta. Normaalisti paino nousee 7–15 kiloa, mutta yksilöllisiä eroja on paljon.

Raskauskilot raskaus paino

Ylimääräiset raskauskilot on mahdollista välttää: säännöllinen ateriarytmi ja stressin välttäminen ehkäisevät ylipainoa raskausaikana.

Huomattavat raskauskilot on hyvä tiedostaa

Raskauskiloista ei kannata tehdä mörköä itselleen. Painonnousu on merkki siitä, että naisen keho valmistautuu lapsen kasvuun. On myös hyvä muistaa, että raskauskilot ovat edellytys kehon riittävään energiantuotantoon.

— Jos tulevan äidin ylipaino on ollut huomattavaa jo ennen raskautta, painon ei toisaalta tarvitse nousta lainkaan. Tällöin naisessa on jo valmiiksi ylimääräisiä energiavarastoja. Terveellinen ruoka ja tasapainoinen ruokailurytmi ehkäisevät parhaiten sen, ettei energiaa pääse kertymään kehoon liikaa, Kiviranta-Mölsä sanoo.

Isoimmat painonnousuun liittyvät ongelmat liittyvät sokeriaineenvaihduntaan. Äidille voi kehittyä raskaudenaikainen diabetes, joka voi hoitamattomana aiheuttaa sikiölle liikakasvua. Lisäksi raskausdiabetes saattaa johtaa kakkostyypin diabetekseen myöhemmässä elämänvaiheessa. Myös vauva voi altistua sokeriaineenvaihdunnan häiriöille syntymänsä jälkeen.

— Lisäksi äidin huomattava painonnousu nostaa verenpainetta herkemmin — sitähän tapahtuu raskausaikana jo muutenkin.

Raskaus voi auttaa hyväksymään kehon muutokset

Kiviranta-Mölsän mukaan naiset suhtautuvat raskauskiloihin keskimäärin melko hyväksyvästi.

— Naisen suhde omaan kehoon ja syömiseen voi myös muuttua myös terveemmäksi. Nyt ollaan vastuussa myös siitä sisällä kehittyvästä ihmisestä, ja se saa ajattelemaan esimerkiksi syömistä tarkemmin.

Syömishäiriötaustaisilla äideillä sairauden oireet voivat aktivoitua raskauden painonnousun myötä, jos kehon muutoksia ei osaa hyväksyä. Toisaalta Kiviranta-Mölsä on kuullut myös vastakkaisia tapauksia. Ne äidit, jotka ovat kamppailleet aiemmin kehonkuvansa kanssa, ovat voineet kokea raskauden vapauttavana kokemuksena: kehoni saa olla kasvupaikka uudelle ihmiselle.

— Mitä hoikempi nainen on lähtötilanteessa, niin sitä enemmän painon pitäisi nousta raskauden aikana. Painoa tulee, kun sikiö kasvaa ja verimäärä lisääntyy, ja ylimääräistä rasvakudosta tarvitaan esimerkiksi imetysvaiheen energiantuotannossa.

Lue myös:

Painonnousu ja raskaus: Näin estät lihomisen odotusaikana
Paino nousee lähes aina raskausaikana – tiedätkö, mistä raskauskilot koostuvat?
Keskusteluissa: Ylipainoisten raskauskilot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X