Raskauspahoinvointi

Valtaosa naisista kärsii jonkinasteisesta raskauspahoinvoinnista. Hyvät uutiset ovat, että vaivasta ei ole haittaa vauvalle.

Teksti Toimitus
Raskauspahoinvointi

Kuinka yleistä raskauspahoinvointi on?

Valtaosalla naisista on raskausaikana jonkinasteista pahoinvointia. Jotkut kokevat etovaa tunnetta, jotkut taas tarvetta syödä tavallista useammin, mikä tuntuu parantavan oloa. Niitä, joiden voi varsinaisesti sanoa kärsivän raskauspahoinvoinnista, on onneksi huomattavasti vähemmän.

Vakavasta, kaiken toimintakyvyn vievästä ja jopa sairaalahoitoa vaativasta pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii 0,5–1 prosenttia odottajista.

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua

Mistä raskauspahoinvointi johtuu?

Raskauspahoinvoinnin syystä on useita teorioita, mutta on todennäköistä, että se liittyy istukkahormoniin. Teorian puolesta puhuu se, että monisikiöraskaudet, joissa istukkahormonia erittyy normaalia enemmän, ovat todennäköisemmin pahoinvoinnin suhteen hankalia.

Joskus harvoin tavallista voimakkaampi pahoinvointi voi olla oire rypäleraskaudesta, jossa kohdussa on poikkeava istukka mutta ei sikiötä. Normaaliraskauksista tiedetään, että äidin henkinen ahdistus, joko raskauteen liittyvä tai muusta syystä johtuva, voi pahentaa raskauspahoinvoinnin kokemusta.

Lue myös: Parhaat vinkit raskauspahoinnin hillitsemiseen
Keskustele: Apua raskauspahoinvointiin?

Milloin pahoinvointi yleensä alkaa, ja milloin se helpottaa?

Se vaihtelee, mutta tyypillisesti pahoinvointi alkaa raskausviikkojen 7–9 tietämillä ja on pahimmillaan viikoilla 8–12. Yleensä pahoinvointi helpottaa ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Noin joka viidennellä odottajalla pahoinvointi jatkuu raskauden puoliväliin, muutamalla prosentilla sitä pidempään, jopa läpi raskauden.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?

Miten pahoinvointia voi lievittää?

Monelle pahoinvoivalle maistuu parhaiten mahdollisimman hajuton, mauton, kylmä ja raikas ruoka, ja monesta tuntuu paremmalta syödä pieniä määriä usein ennemminkin kuin isoja, lämpimiä aterioita kerralla. Pahoinvoinnista kärsivän odottajan kannattaa syödä sitä, mikä menee alas, vaikka se sitten olisi jäätelöä ja tuoremehua.

Kyseessä on yleensä niin lyhyt ajanjakso, että sillä ei ole ravitsemuksellista merkitystä, ja sikiö kyllä ottaa äidistä sen, mitä tarvitsee, vaikka äiti jonkin aikaa söisikin jotenkin muutoin kuin lautasmallin mukaan. Syömisen säätely on hoitokeinona tärkeämpi kuin pahoinvointilääkkeet, jotka ovat raskauspahoinvoinnin hoidossa monesti melko tehottomia.

Vakavasta oksentelusta kärsivillä saatetaan käyttää lääkitystä, joka suojaa ärtynyttä vatsalaukkua. Jos hajut tuntuvat pahentavan pahoinvointia, ympäristöstä kannattaa yrittää muokata mahdollisimman raikas ja hajuton esimerkiksi tuulettamalla ja luopumalla hajuvesistä. Jos pahoinvointi assosioituu vahvasti tiettyihin asioihin elinympäristössä, ympäristön vaihtaminen vähäksi aikaa saattaa helpottaa tilannetta.

Lue myös: Äitien parhaat vinkit raskauspahoinvoinnin lievittämiseen
Keskustele: Mikä oikeasti auttaa tähän pahoinvointiin?

Milloin pahoinvointi on niin vakavaa, että on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos mikään ei pysy sisällä, olo on voimaton, elimistö kuivuu ja paino on laskenut selvästi raskautta edeltävästä painosta, on syytä hakeutua lääkäriin. Oksentelun kuivattaman kehon tilannetta korjataan nestehoidolla.

Lue myös: Kuvottaa ja väsyttää – nämä ovat alkuraskauden oireet
Keskustelu: Hypermeesi eli erittäin vaikea raskauspahoinvointi

Onko pahoinvoinnista haittaa vauvalle?

Ei ole. Pahoinvoinnin ei ole todettu olevan yhteydessä sikiöongelmiin eikä keskenmenoihin.

Lue myös: Mikä auttaa raskausajan väsymykseen? 10 keinoa

Onko pahoinvointi raskauskohtaista vai äitikohtaista, entä perinnöllistä?

On naisia, jotka voivat pahoin joka raskaudessa ja niitä, joilla raskaudet ovat erilaisia. Joillakin on vahvasti etova olo, mutta ei välttämättä oksentelua, toisilla oksennusrefleksi taas on hyvinkin herkässä. Raskauspahoinvoinnin perinnöllisyyttä ei ole tutkittu.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia raskausoiretta: kärsitkö sinäkin näistä salaa?
Keskustele: Järkyttävä raskauspahoinvointi, apua?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä