Raskausviikko 10

Rv 10 on pituuden kasvun aikaa. Samalla lapsen lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Sisäelimet, kuten keuhkot, munuaiset, sukupuolielimet ja mahan ja suoliston elimet ovat kehittyneet.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 10. viikko

Alkion paino: 1 – 2 g
Alkion pituus päästä peppuun (CRL): 23–32 mm

Lapsi

Sisäelimet kehittyvät

Rv 10:n aikana lapsi kasvaa pituutta, ja lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Sisäelimet, kuten keuhkot, munuaiset, sukupuolielimet ja mahan ja suoliston elimet, ovat kehittyneet. Nyt ne alkavat myös toimia. Lapsen sydän on melkein valmiiksi kehittynyt ja lyö keskimäärin 177 kertaa minuutissa, eli nopeammin kuin aikaisemmin.

Tällä viikolla lapsen aivoissa voidaan havaita mitattavissa olevia aivokäyriä. Lapsi alkaa liikkua, mutta liikkeet ovat vielä tahdosta riippumattomia, eikä äiti tunne niitä. Rv 10:n aikana lopullinen munuaispari kehittyy.

Nyt voi myös erottaa lapsen olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet. Nyt voi myös nähdä pienet sormien ja varpaiden alkeet. Lapsi voi jo nyt erittää pieniä määriä virtsaa lapsiveteen.

Suun sisällä muodostuvat maitohampaiden hammasaiheet. Lapsen sisäkorvat ovat kehittyneet, mutta vielä lapsi ei pysty kuulemaan.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa

Äiti

Raskauden aikainen väsymys

Rv 10:n aikana pahoinvointi alkaa jo helpottaa. Voit tuntea rankkaa väsymystä, mikä on täysin normaalia. Kehosi työskentelee kovasti raskauden eteen. Siksi on tärkeää, että lepäät, kun kehosi vaatii sitä.

Unipulmat kuuluvat osaltaan odotukseen. Vaikka väsyttäisikin, voi odottajan olla vaikeaa nukkua makeasti alkuraskauden aikaan. Moni kärsii unettomuudesta: raskaus saattaa tuntua elämän suurimmalta mullistukselta, joka mietityttää. Myös arat rinnat saattavat häiritä nukkumista, jos on tottunut nukkumaan vatsallaan.

Raskaushormonien hyvät puolet

Raskaushormoneilla on kuitenkin hyviäkin ominaisuuksia. Hormonit tasoittavat ryppyjä, ja lisääntyneen verimäärän myötä ihosi näyttää paremman väriseltä ja täyteläisemmältä kuin aikaisemmin. Monet naiset kokevat, että hiuksetkin saavat lisää elinvoimaa ja kiiltoa. Voit ruveta tuntemaan turvotusta, ja housujen vyötärönauha voi tuntua kireältä. Vatsasi toimii nyt vähän hitaammin, ja saatat kärsiä ummetuksesta tai ilmavaivoista.

Lue myös: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Aika valmistautua ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen

Nyt on alka valmistautua ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään rv 10 – rv 13 raskausviikoilla. Siinä tutkimuksessa varmistetaan lapsen elossa olo, tarkistetaan sikiöiden lukumäärä ja arvioidaan, miten pitkällä raskaus on. Jos vanhemmat haluavat lapsen kromosomipoikkeavuuksien seulontaa, ultraäänitutkimuksen yhteydessä mitataan lapsen niskaturvotuksen paksuus.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä