Raskausviikko 12

Kun raskausviikko 12 alkaa, lapselle on kehittynyt silmäluomet. Silmät pysyvät kuitenkin suljettuina niiden alla aina raskausviikkoon 27 saakka. Lue lisää rv 12 kehityksestä!

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 12. viikko

Raskausviikko 12 (rv 11+0 – 11+6)

Sikiön paino nyt: 5 – 10 g

Sikiön pituus päästä peppuun nyt: (CRL): 41 – 52 mm

Lapsen aivot kehittyvät

On raskausviikko 12. Lapsen keho on saanut muotonsa, ja eri osat ovat paikoillaan. Lapsella on jo silmäluomet, ja silmät pysyvät suljettuina niiden alla. Suljettuina ne ovat raskausviikkoon 27 saakka.

Rv 12 aikana lapsen pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon verrattuna, ja lapsen mittasuhteet muuttuvat ihmisen näköiseksi.

Aivot, keuhkot, maksa sekä  suolisto ja ruoansulatus alkavat toimia. Kun raskausviikko 12 alkaa, myös pysyvien hampaiden hammasaiheet ovat kehittymässä, ja lapsi osaa niellä. Lapsen sydän lyö 150 kertaa minuutissa.

Ultraäänikuvasta voi nähdä jo vauvan kädet, jalat ja profiilin.  Sukupuolielimet ovat kehittyneet, mutta niistä ei välttämättä vielä saa selvää, onko lapsi tyttö vai poika.

Sikiön kynnet alkavat kasvaa, ja ne kasvavat koko raskauden ajan. Siksi vastasyntyneen kynnet saattavat olla pitkät.

Lue myös: Odottaja, saatko tarpeeksi näitä vitamiineja?

Äiti tuntee raskauden oireet

Kun raskausviikko 12 koittaa, kohtusi painaa jo virtsarakkoa, ja tämän takia sinun on ehkä käytävä pissalla entistä useammin. Muista lantionpohjanjumppa jo tässä vaiheessa, jotta voit ehkäistä virtsankarkailua raskausaikana.

Saatat myös tuntea olosi tukalaksi ja turvonneeksi. Tämä johtuu rv 12:lla erittyvistä estrogeeni- ja progesteronihormoneista. Ne vaikuttavat siten, että lihakset rentoutuvat.

Myös ruoansulatuskanavan lihakset rentoutuvat, ja tämän takia ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin kuin aiemmin. Lapsen kannalta tämä on hyvä asia, koska nyt on enemmän aikaa ravintoaineiden imeytymiseen äidin verenkiertoon ja sitä kautta lapseen.

Turvotusta ja vilkastuneita yöunia

Raskausviikko 12 tehostuttaa verenkiertoa, ja siksi kätesi ja jalkasi saattavat tuntua tavallista lämpimämmiltä.

Nyt ehkä huomaat, että vanhat housut kiristävät vyötäröltä. Myös rintakehäsi on laajentunut, ja rinnat ovat kasvaneet. Yleensä myös nännit ja nännipihat tummuvat jonkin verran. Rintasi ovat luultavasti vielä arat ja herkkätuntoiset. Hormonit muuttavat odottajaa monella tavalla.

Uudelleenodottaja voi tuntea pieniä liikkeitä kuplintana jo 12. raskausviikolla.

Naiset näkevät tutkitusti paljon unia raskausaikana. Tämä johtunee siitä, että mielellä on raskausaikana paljon prosessoitavaa. Suuri elämänmuutos mietityttää, ja mieli yrittää valmistautua siihen öisinkin. Pelkounetkin ovat yleisiä.

Unia voi olla hyvä käsitellä varsinkin silloin, jos ne painavat mieltä. Jos yöllä herää virkeänä, ei asiasta kannata sen enempää ahdistua.  Yöllä voi lukea vaikka kirjaa tai hakea vertaistukea keskustelupalstoilta. Seuraavana päivänä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa torkut.

Raskausviikko 12 on tärkeä välietappi

Rv 12 jälkeen keskenmenon riski pienenee, sillä yleensä keskenmenot tapahtuvat ennen 12. raskausviikkoa.

Monelle odottajalle raskausviikko 12 onkin tärkeä välietappi, jonka koitettua uskaltaa jo hiukan hengähtää ja alkaa luottaa raskauden onnistumiseen.

Raskausviikot

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

I can already tell that’s gonna be super helpful.

Avatar

Finidng this post. It’s just a big piece of luck for me.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä