Raskausviikko 16

Rv 16:n aikana lapsi osaa jo imeä peukaloaan, niellä vettä ja rypistää otsaansa. Veden nieleminen saa lapsen nikottelemaan.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 16. viikko

Sikiön paino: 100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 10 cm

Koko pituus: 12 cm

Lapsi

Miksi lapsi nikottelee?

Raskausviikolla 16 lapsi osaa jo imeä peukaloaan, niellä vettä ja rypistää otsaansa. Veden nieleminen saa lapsen nikottelemaan. Myös lapsen hiukset kasvavat, samoin kynnet. Nyt keholle kasvaa hienoa karvaa (lanugo). Lanugokarvoitus peittää lapsen kehon rv 16:sta aina syntymään asti.

Kasvupyrähdyksiä ja aktiivisia liikkeitä

Lapsen vartalo kasvaa rv 16:n aikana huimaa vauhtia, jalat pitenevät ja luusto vahvistuu. Myös lapsen lihakset vahvistuvat, ja lapsi liikkuu paljon. Lapsella on nyt paljon tilaa potkia ja liikkua.

Lapsi näyttää nyt pienoiskokoiselta vauvalta. Korvat ovat nyt oikeassa paikassa ja ovat hyvin näkyvissä. Lapsen iho on melkein läpinäkyvää, ja verisuonet näkyvät sen läpi.

Lue myös: raskaus kuukausi kuukaudelta

Äiti

Lapsen liikkeitä vai ilmavaivoja?

Monet äidit tuntevat jotain vatsassa, mutta eivät ole varmoja onko kyseessä lapsen liikkeistä vai esimerkiksi ilmavaivoista. Usein ensimmäisiä liikkeitä kuvaillaan juuri ”ilmakuplina”. Useimmat äidit alkavat tuntea liikkeitä rv 16 – 20. Tämä on hyvin yksilöllistä.

Lue myös: 10 noloa mutta normaalia odottajan vaivaa

Vältä selällä nukkumista

Jos yleensä olet selälläsi nukkuja, kannattaa vaihtaa nukkuma-asentoa. Jos makaat selälläsi, lapsi painaa aorttaasi ja huonontaa kehosi verenkiertoa. Tämä voi johtaa siihen, että sinua huimaa.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä