Raskausviikko 17

Rv 17:n aikana useimmat odottavat jo merkkejä lapsen liikkeistä. Jos olet synnyttänyt aikaisemmin, saatat tuntea ensimmäisiä liikkeitä nyt.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 17. viikko

Sikiön paino: 135 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 11,5 cm

Koko pituus: 16 cm

Lapsi

Lanugo-karva

Nyt lapsi osaa haukotella. Lapsi on laiha, iho on läpinäkyvä eikä ihon alla ole vielä rasvaa. Iholle on muodostunut ohut karva (lanugo) joka peittää lapsen kehon syntymään saakka. Lapsen vartalo kasvaa rv 17:n aikana nopeasti, ja luusto vahvistuu. Lapsi painaa tästä viikosta lähtien enemmän kuin istukka. Lapsen lihaksetkin vahvistuvat.

Lue myös: Raskaus kuukausi kuukaudelta

Tyttö vai poika?

Lapsi pystyy nyt reagoimaan ympäristöön ja ääniin, ja nämä reaktiot tunnet liikkeinä ja potkuina. Monet äidit eivät kuitenkaan vielä tunne lapsen liikkeitä.

Rv 17:n aikana pystyy jo melko varmasti näkemään ultraäänen avulla onko lapsi poika vai tyttö.

Lue myös: Näin geenit periytyvät

Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

”Terävä vatsa on poikamaha” – näin vanha kansa ennusti sukupuolta

Äiti

Ensimmäiset liikkeet

Nyt useimmat odottavat jo merkkejä lapsen liikkeistä. Jos olet synnyttänyt aikaisemmin, saatat tuntea ensimmäisiä liikkeitä nyt. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, älä huolestu jos et vielä tunne mitään. Voi mennä vielä muutama viikko, ennen kuin tunnet liikkeet. Monet äidit kertovat tuntevansa liikkeet parhaiten iltaisin nukkumaan käydessä. Silloin vartalo rentoutuu ja on aikaa tunnustella ja tutkia.

Sydämentykytykset ovat usein vaarattomia

Sydämesi pumppaa enemmän verta kuin normaalisti, jopa 20 prosenttia enemmän. Tämä voi aiheuttaa täysin vaarattomia sydämentykytyksiä. Limakalvotkin reagoivat lisääntyneeseen verimäärään. Sinulla saattaa olla enemmän emätinvuotoa, ja nenäkin saattaa olla tukossa.

Kipua nivusissa

Monet naiset kokevat kipua nivusissa näihin aikoihin. Kipu voi olla voimakasta ja yllättävää, mutta yleensä ei tarvitse huolestua. Kipu voi olla lähtöisin kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät, kun kohtusi kasvaa. Joskus kivut voivat yltyä niin koviksi, että käynti lääkärillä tulee tarpeeseen.

Lue myös: Näin ehkäiset odottajan liitoskipuja

Keholliset muutokset toisille luontevampia kuin toisille

Osa odottaa vatsan kasvua malttamattomana ja tuntee olonsa naiselliseksi. Toiset saattavat kokea suurenevan vatsan rajoittavana ja pelkäävät näyttävänsä epäviehättävältä. Oloa saattaa helpottaa, jos ajattelee, että omassa kehossa on tapahtumassa yksi suurimmista ihmeistä ja tila on vain väliaikainen. Kauniit, hyvin istuvat raskausvaatteet voivat kohentaa oloa.

Pian voit lähettää hakemuksen äitiyspakkausta ja -rahaa varten

Kun raskaus on kestänyt 154 päivää, voi odottaja hakea Kelasta äitiysrahaa ja äitiysavustusta, jonka saa äitiyspakkauksena tai rahana. Hakemukseen tarvitaan todistus raskaudesta. Todistuksen saa, kun käy viimeistään ennen 4. raskauskuukautta neuvolassa ja lääkärillä.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä