Raskausviikko 18

Rv 18:n aikana lapsi jatkaa kasvuaan ja kehittymistään, mutta vähän hitaammalla vauhdilla.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 18. viikko

Sikiön paino: 180 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 12 cm

Koko pituus: 17 cm

Lapsi

Lapsen kasvu hidastuu

Kun rv 18 on käynnissä, lapsi jatkaa kasvuaan ja kehittymistään, mutta vähän hitaammalla vauhdilla. Lapsen lihakset kasvoissa ovat jo kehittyneet, ja lapsi voi siristää silmiään ja tehdä muita ilmeitä.

Nyt silmissä voi jo erottaa merkkejä silmäripsistä. Lapsen silmien verkkokalvot reagoivat jo valoon, vaikka silmäluomet pysyvät kiinni. Kehon peittävässä karvoituksessa ei ole pigmenttiä, joten karvoitus on täysin vaalea.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Jopa 300 luuta

Luut jatkavat kehittymistä, ja vastasyntyneellä vauvalla on 300 luuta. Jotkut näistä luista kasvavat vanhetessa yhteen: aikuisilla on noin 206 luuta.

Äiti

Toisen ultraäänitutkimuksen aika – Rakenneultra

Rv 18 on jännittävää aikaa myös äidille. Nyt on aika valmistautua toiseen yleiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään viikoilla 18 -20. Nyt lapsi näkyy jo kunnolla, ja monelle äidille ja isälle tulee tunne, että vauva on oikeasti tulossa. Monet isät kertovat, että tämä tuntuu ensimmäiseltä kohtaamiselta lapsensa kanssa.

Tätä ultraäänitutkimusta kutsutaan yleisesti rakenneultraksi, ja siinä vatsapeitteiden päältä tutkitaan mm. lapsen kasvua, keskushermostoa, ruoansulatus- ja virtsaelimiä, luustoa ja sydäntä. Siinä määritetään myös lapsiveden määrä sekä istukan sijainti. Sukupuolen määritys ei kuulu tutkimukseen, mutta jos vanhemmat toivovat, sukupuoli voidaan yrittää selvittää.

Ultraäänitutkimuksen aikana  voidaan ehkä nähdään jo vauvan tarttuvan varpaistaan kiinni tai laittavan sormensa suuhun, sillä lapsi pystyy nyt jo paremmin koordinoimaan liikkeitään. Jos lapsen asento on suotuisa, päästään ihailemaan lapsen sivuprofiilia.

Lue myös:
Huonoja uutisia rakenneultrassa: abortti vai ei?
4D-ultraäänitutkimus viikolta 18

Keskustele:
Vatsan ultraäänitutkimus, pitääkö valmistautua jotenkin?
Rakenneultra
Rakenneultra ja lapsen sukupuoli

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä