Raskausviikko 19

Kun rv 19 on käynnissä, lapsen suolistoon kerääntyy jäteaineita kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 19. viikko

Sikiön paino: 220 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm

Koko pituus: 18 cm

Lapsi

Lapsenpihka

On raskausviikko 19. Tänä aikana lapsen suolistoon kerääntyy jäteaineita kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Näitä jäteaineita kutsutaan nimellä ”mekonium”, ja tästä muodostuu syntyneen lapsen ensimmäinen uloste (lapsenpihka).

Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä: katso kattava lista

Kuulo kehittyy

Lapsen kuulo alkaa kehittyä rv 15 – 20 välillä. Nyt lapsi pystyy kuulemaan sydämenlyöntisi, verenkiertosi, aivastuksesi tai nauramisesi. Lapsi oppii hyvin aikaisin tunnistamaan äänesi. Pikkuhiljaa kehittyvät myös hermosolut, jotka liittyvät makuun, kosketukseen, hajuun ja kuuloon.

Lapsenkina

Lapsen ihoa peittää rasvakerros, joka suojaa herkkää ihoa lapsivedeltä. Tätä rasvaa kutsutaan lapsenkinaksi.

Äiti

Muutoksia ihossa – Raskausarvet

Kun rv 19 lähestyy, saatat nähdä muutoksia ihossasi. Vatsasi iho venyy kohdun kasvaessa. Ihonalaiseen kerrokseen saattaa syntyä repeämiä, joita kutsutaan raskausarviksi. Alussa nämä raskausarvet ovat punaisia, mutta synnytyksen jälkeen ne yleensä vaalenevat. Raskausarpia voi myös ilmaantua rintoihin sekä pakaroihin, jotka myös kasvavat raskauden myötä.

Pigmenttiläiskät

Myös pigmenttiläiskät ovat yleisiä raskausviikko 19:n aikana, etenkin kasvoissa, olkapäissä ja käsivarsissa. Yleensä pigmenttiläiskät häviävät synnytyksen jälkeen. Auringossa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä jos ihosi palaa, pigmenttiläiskät saattavat jäädä pysyviksi.

Vielä voit lähteä matkalle vaika rapakon taa

Mannerten välisiä lentoja ei kuitenkaan suositella enää 28. raskausviikon jälkeen. Lennoilla on hyvä muistaa jaloitella useasti, sillä raskaus ja pitkään paikallaan istuminen voivat lisätä laskimotukoksen riskiä. Kannattaa myös muistaa juoda runsaasti, jotta elimistö ei kuivu liikaa. Tukisukkiakin voi käyttää lennolla helpottamaan oloa.

Lue myös:
Ihon hoito raskausaikana: näin ehkäiset kuivumista ja raskausarpia
Lapsivesi

Keskustelua aiheesta:
Raskausarvet
Raskausarvet + ihon kutina ja näppylät

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä