Sikiön paino: 220 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm
Koko pituus: 18 cm
Lapsi
Lapsenpihka
On raskausviikko 19. Tänä aikana lapsen suolistoon kerääntyy jäteaineita kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Näitä jäteaineita kutsutaan nimellä ”mekonium”, ja tästä muodostuu syntyneen lapsen ensimmäinen uloste (lapsenpihka).
Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä: katso kattava lista
Kuulo kehittyy
Lapsen kuulo alkaa kehittyä rv 15 – 20 välillä. Nyt lapsi pystyy kuulemaan sydämenlyöntisi, verenkiertosi, aivastuksesi tai nauramisesi. Lapsi oppii hyvin aikaisin tunnistamaan äänesi. Pikkuhiljaa kehittyvät myös hermosolut, jotka liittyvät makuun, kosketukseen, hajuun ja kuuloon.
Lapsenkina
Lapsen ihoa peittää rasvakerros, joka suojaa herkkää ihoa lapsivedeltä. Tätä rasvaa kutsutaan lapsenkinaksi.
Äiti
Muutoksia ihossa – Raskausarvet
Kun rv 19 lähestyy, saatat nähdä muutoksia ihossasi. Vatsasi iho venyy kohdun kasvaessa. Ihonalaiseen kerrokseen saattaa syntyä repeämiä, joita kutsutaan raskausarviksi. Alussa nämä raskausarvet ovat punaisia, mutta synnytyksen jälkeen ne yleensä vaalenevat. Raskausarpia voi myös ilmaantua rintoihin sekä pakaroihin, jotka myös kasvavat raskauden myötä.
Pigmenttiläiskät
Myös pigmenttiläiskät ovat yleisiä raskausviikko 19:n aikana, etenkin kasvoissa, olkapäissä ja käsivarsissa. Yleensä pigmenttiläiskät häviävät synnytyksen jälkeen. Auringossa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä jos ihosi palaa, pigmenttiläiskät saattavat jäädä pysyviksi.
Lue myös:
Ihon hoito raskausaikana: näin ehkäiset kuivumista ja raskausarpia
Lapsivesi
Keskustelua aiheesta:
Raskausarvet
Raskausarvet + ihon kutina ja näppylät
Kommentit
Jaa oma kokemuksesi