Raskausviikko 20

On rv 20. Nyt lapsen iho alkaa paksuuntua, ja sen alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 20. viikko

Sikiön paino: 250 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 15 cm

Koko pituus: 21,5 cm

Lapsi

Aivot kehittyvät

On raskausviikko 20. Nyt lapsen iho alkaa paksuuntua, ja sen alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen.

Lapsen aivoissa tapahtuu rv 20:n aikana valtavasti kehitystä. Lapsen lihastoimintaan tarvitaan satoja miljoonia hermosoluja, ja hermoratojen kehittyessä lapsi pystyy tiedostamaan ja yhdistelemään liikkeitään ja kehonsa toimintoja aiempaa paremmin. Tällaisia liikkeitä ja toimintoja ovat esimerkiksi peukalon imeminen ja lapsiveden nieleminen.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa

Munasolut ja kivekset kehittyvät

Tieistkö, että naisen kaikki munasolut kehittyvät jo ennen syntymää. Munasoluja on miljoonia ja ne kehittyvät näillä main. Munasolujen määrä vähenee syntymän aikana. Pojilla puolestaan kehittyvät nyt kivekset, jotka kuitenkin laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä lapsen syntymää.

Kaikki lapset kehittyvät 20. raskausviikkoon saakka lähes samojen kaavojen mukaisesti. Tämän jälkeen alkaa jokaisen oman kasvukäyrän mukainen kasvu ja kehitys. Tämä kehitys perustuu vanhempien pituuteen ja painoon, sekä muihin geneettisiin tekijöihin.

Lue myös: Mitä ovat lapsen kasvukäyrät ja miksi niitä seurataan?

Äiti

Lapsi nukkuu kohdussa

Lapsi kulkee mukanasi koko ajan, ja hän oppii rekisteröimään kaikki liikkeesi. Lapsi nukahtaa usein silloin, kun olet liikkeellä, ja kun pysähdyt tai lepäät, hän herää. Monet lapset rauhoittuvat vielä syntymänkin jälkeen sylissä kun äiti kantaa lasta samoin liikkein kuin raskauden aikana. Monesti lapset myös nukkuvat paremmin liikkeessä, kuten vaunuissa tai sylissä.

Raudanpuutteeseen apua lisäravinteilla

Rv 20:n aikana voit edelleen harrastaa fyysistä liikuntaa, mutta ilman liian suuria rasituksia. Sinua voi vaivata raudanpuute, joka tekee olosta helposti väsyneen. Tässä vaiheessa raskautta, useimmat äidit tarvitsevat lisärautaa.

Lue myös: Odottaja, saatko raskausaikana tarpeeksi näitä vitamiineja?

Odottaja työelämässä

On aloja, joissa raskaus vaikuttaa työssä käymiseen enemmän kuin toisissa. Tällaisia ovat muun muassa hoitoala ja muut fyysiseltä vaativuudeltaan raskaat työt. Kaikki eivät halua kertoa vielä alkuraskaudessa työpaikalla odotuksestaan, mutta pahoinvointi voi silti vaivata. Ei kuitenkaan kannata epäröidä hakea sairaslomaa, sillä lapsen ja sinun etusi kannattaa tässä kohtaa laittaa ehdottomasti kaiken muun edelle.

Ei ole mitään tiettyä ajankohtaa, milloin raskaudesta tulisi kertoa työnantajalle, mutta vanhempainvapaalle jäämisestä tulee ilmoittaa viimeistään kaksi kuukautta etukäteen. Kuitenkin turvallisuussyitä joissakin ammateissa raskaudesta tulee kertoa hyvissä ajoin. Jos työnantaja ei pysty poistamaan raskaana olevalle haitallisia tekijöitä työympäristöstä, saa odottaja erityisäitiysvapaata, jolloin saa erityisäitiysrahaa. Tällainen voi olla edessä, jos työssäsi olet tekemisissä esimerkiksi tietyntyyppisen säteilyn tai vahvojen kemiallisten aineiden parissa.

 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä