Raskausviikko 22

Rv 22 eli raskauden puoliväli on monelle naiselle raskauden parasta aikaa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 22. viikko

Sikiön paino: 400 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 17,5 cm

Koko pituus: 26 cm

Lapsi

Rv 22:n aikana lapsi on hyvin aktiivinen ja liikkuu paljon. Hänellä on vielä paljon tilaa liikkua. Tunnet jo varmasti valtaosan lapsen liikkeistä. Hän on luultavasti aktiivisimmillaan juuri silloin, kun haluaisit itse käydä nukkumaan.

Lapsen aistit kehittyvät koko ajan. Nyt lapsen hermopäätteet ja aivot ovat niin kehittyneitä, että lapsi voi käsitellä kosketusaistimusta. Ultraäänitutkimuksissa on havaittu, että lapset koskettelevat muun muassa sikiöpussin kalvoa ja omia kasvojaan ja tarttuvat napanuoraan pitäen siitä kiinni. Lapsi tutkiskelee jo nyt ympäristöään.

Lapsi on edelleen laiha ja hento, eikä hänen rasvakerroksensa ole vielä kovin paksu.

Lapsi harjoittelee edelleen hengittämistä: hän vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja hengittää sen ulos.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia sikiön painoarviota on vaikea tehdä

Äiti

Rv 22, eli raskauden puoliväli on monelle naiselle raskauden parasta aikaa. Alkuajan aamupahoinvointi on luultavasti voitettu kanta, eikä maha ole vielä niin iso, että et pystyisi liikkumaan kuten ennen.

Hikoilu ja lämmin olo saattavat kuitenkin vaivata. Myös turvotus on yleistä. Jos kärsit turvonneista jaloista ja nilkoista, yritä istua tai maata jalat koholla niin usein kuin pystyt. Vältä myös kiristäviä vaatteita.

Voi olla, että huomaat monien olevan kiinnostuneita vatsastasi. Monella on jopa mielipiteitä siitä, onko sinulla tyttö- vai poikamaha. Jollakin maagisella tavalla odottajan vatsa vetää katseita ja kosketuksia puoleensa.

Koskettelun ei kuitenkaan tarvitse olla ok eikä vatsan kommentoinnin. Varsinkin ventovieraiden taholta tällainen huomio on usein ei-toivottua. Muista, että vatsasi on sinun: ihmisille ei tarvitse antaa lupaa tunkeilla.

Lue myös: Kuvotus raskauden aikana

Keskustele: Raskaus + hikoilu 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä