Raskausviikko 24

Kun on raskausviikko 24, kohtusi on kasvanut entisestään ja ulottuu nyt napaan asti. Rv 24:n aikana kohtu painaa jonkin verran sisäelimiäsi.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 24. viikko

Sikiön paino: 500 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm

Koko pituus: 28 cm

Lapsi

Sisäkorva säätelee tasapainoa

Rv 24:n aikana lapsen sisäkorva, joka säätelee kehon tasapainoa, on kehittynyt. Nyt lapsi pystyy tuntemaan, onko hän oikeinpäin vai ylösalaisin. Lapsi liikkuu paljon, ja hänellä on edelleen paljon tilaa liikkua.

Lapsen iho ei enää ole yhtä läpikuultava kuin aiemmin, sillä pigmentti on nyt kiinnittynyt ihoon.

Lapsen korvat ovat nyt täysin kehittyneet, ja lapsi pystyy kuulemaan. Lapsi voi reagoida korkeisiin tai koviin ääniin potkimalla tai säpsähtämällä.

Lue myös: Lapsen puheen oppiminen alkaa jo kehdossa

Surfaktantti estää keuhkoja menemästä kasaan

Lapsen keuhkoissa kehittyy rv 24:n aikana ”surfaktanttia”. Se on tärkeä aine, jonka ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos. Aineen ansiosta keuhkoihin jää aina vähän ilmaa. Juuri tämän aineen puute on yksi suurimmista vaaroista, jos lapsi syntyisi liian aikaisin.

Jos tiedetään, että on uhka ennenaikaiselle syntymälle, annetaan ruiske, joka sisältää steroideja, jotka kehittävät lapsen keuhkoja vähän nopeammin.

Äiti

Närästys, väsymys ja huimaus

Kohtusi on kasvanut entisestään ja ulottuu nyt napaan asti. Kohtu painaa jonkin verran sisäelimiäsi. Tämän takia kärsit ehkä närästyksestä, väsymyksestä, huimauksesta tai jalkakivuista. Nyt kannattaa laittaa korkokengät hyllylle ja käyttää mukavia, jalkaystävällisiä kenkiä.

Lue myös: 6 keinoa selvitä raskausajan väsymyksestä

Kutinaa vatsan alueella

Monet naiset kärsivät rv 24:n kohdalla ihon venymisestä johtuvasta kutinasta vatsan alueella. Kutinaan saa apua rasvaisista voiteista. Apteekista saat neuvoja, mitkä voiteet sopivat tarkoitukseen. Kutinaa voi lieventää myös käyttämällä ihoystävällisiä vaatteita, kuten väljiä puuvillaisia vaatteita. Mieti myös, minkälaisia pesu- ja huuhteluaineita käytät.

Lue myös: Iho raskausaikana 

Lapsi tunnistaa äänet

Nyt kun lapsi kuulee, on hyvä aika aloittaa hänen kanssaan jutteleminen. Lapsi oppii tunnistamaan hyvin aikaisin äidin, isän ja muiden ympärillä olevien läheisten äänet. Voit ehkä jo nyt huomata, että lapsi rauhoittuu kun laulat sille tiettyä iltalaulua. Samalla laululla ehkä rauhoitat vauvan myös myöhemmin.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä