Raskausviikko 26

Kun raskausviikko 26 on käynnissä, on ihmeellistä, mutta myös helpottavaa tietää, että lapsella olisi melko hyvät mahdollisuudet selviytyä, jos hän syntyisi nyt. Rv 26 on hyvin odottavaa aikaa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 26. viikko

Sikiön paino: 800 g

Sikiön pituus päästä peppun (CRL): 22 cm

Koko pituus: 30 cm

Lapsi

Hyvät mahdollisuudet selviytyä

Raskausviikko 26 tuo yleensä varmuutta äitiin. On ihmeellistä, mutta myös helpottavaa tietää, että lapsella olisi rv 26:n aikana melko hyvät mahdollisuudet selviytyä, jos hän syntyisi nyt.

Lapsen aivot kasvavat, ja niihin ilmestyy aivoille ominaisia uurteita ja painanteita. Myös lapsen hiukset kasvavat. Hän näyttää jo sopusuhtaiselta pieneltä vauvalta.

Nukkumis- ja valvomisjaksot

Raskausviikko 26:n aikana lapsella on jo erillisiä nukkumisjaksoja ja valveillaolon jaksoja. Ehkä olet jo tunnistanut nämä jaksot.

Lapsella on vielä tilaa liikkua, ja hän käyttääkin olemassa olevaa tilaa hyväkseen. Lapsi harjoittelee kuperkeikkoja ja konttausliikkeitä, heittäytyy taakse päin, istuu, polkee ja potkii. Rv 26:n aikana tällaisia liikkeitä tunnet jo joka päivä, ja yleensä ne ovatkin merkki siitä, että kaikki on hyvin.

Lapsi reagoi jo valoon, ja hän voi jopa pitää käsiään silmiensä edessä valon osuessa niihin.

Äiti

Lapsi reagoi äidin tunteisiin

Lapsi pystyy nyt tuntemaan asiat, jotka sinäkin tunnet. Kehosi tuottaa stressihormoneja jos olet masentunut, stressaantunut tai väsynyt, ja lapsi reagoi näihin. Pelontunne saa kehosi tuottamaan adrenaliinia, joten lapsi reagoi myös veresi adrenaliinipitoisuuteen.

Lapsi reagoi luonnollisesti myös onnen ja tyytyväisyyden tunteisiisi. Tällöin kehosi tuottaa mielihyvähormoneja eli endorfiineja, jotka virtaavat napanuoran kautta suoraan lapseesi.

Älä stressaa stressistä

Stressihormonin suuri pitoisuus äidin veressä vaikuttanee jonkin verran sikiöön kokoon ja synnytyksen ennenaikaiseen käynnistymiseen. On kuitenkin vaikea muuten todeta, milloin odottava äiti kärsii liiallisesta stressistä. Lähes kaikki odottajat ovat kuitenkin jonkin verran stressaantuneita, sillä edessä on iso elämänmuutos ja paljon pohdittavaa. Lisäksi fyysiset oireet koettelevat monia.

Onneksi raskaus on hyvässä suojassa, eivätkä pienoiset harmit vaikuta siihen. Vuosituhanten saatossa evoluutiossa on kehittynyt omanlaisen mekanismi suojaamaan sikiötä odottavan äidin stressiltä. Ehkä haitallisinta stressissä on se, että vauvan saapumiseen valmistautumiselle ei juurikaan jää tilaa. Koita olla lempeä itsellesi ja karsia turhia vaatimuksia. Arkea kannattaa mahdollisuuksien mukaan helpottaa, jotta stressi ei olisi kovin voimakasta ja sinulle löytyisi tilaa rentoutua ja ajatella tulevaa vauvaa.

Lue myös: 
Lepo raskauden aikana
Napanuora

Keskustele:
Stressi ja raskaus? 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä