Raskausviikko 28

Kun käynnissä on rv 28, on hyvä tietää, että yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 28. viikko

Sikiön paino: n. 1000 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n. 23,5 cm

Koko pituus: n. 32 cm

Sikiön painonnousu

Kun käynnissä on raskausviikko 28, on hyvä tietää, että yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää, jos synnytys käynnistyy tällä viikolla.

Lapsen rasvamäärä lisääntyy, ja lapsen keho pyöristyy. Tämä johtuu kehon uudesta kyvystä erittää insuliinia, jonka avulla sokeri siirtyy verestä rasvasoluihin.

Lapsen paino lisääntyy rv 28:sta eteenpäin noin 27 grammaa päivässä, eli kasvu on rajua. Lapsen ihon alle kertyy lisää rasvakudosta, mikä vähentää ihon ryppyisyyttä ja läpikuultavuutta.

Lapsen sydänäänet voi nyt kuulla stetoskoopilla. Joskus sydänäänet kuulee jopa painamalla korvan äidin vatsalle.

Lapsella on luultavasti jo nyt varsin selkeä unirytmi. Aktiiviset ja rauhalliset jaksot osuvat suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Lue myös: Sikiön liikkeet 

Kommunikoi vauvalle kohtuun

Voi olla, että hengästyt entistä nopeammin. Kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja. Vaikka tuntuisi siltä, että hengityksesi on huonoa, ei hätää. Keuhkojesi kapasiteetti on rv 28:n aikana suurempi kuin tavallisesti. Myös kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi.

Myös sydämesi lyö hieman nopeammin kuin normaalisti, jotta se pystyy kuljettamaan lisääntynyttä verimäärää. Siksi hengität vähän nopeammin kuin aikaisemmin.

Jo nyt voit saada kontaktia lapseen. Jos painelet vatsaasi, lapsi saattaa potkaista tai lyödä vastaukseksi. Pikkuhiljaa opit ehkä myös tunnistamaan, onko osa, jota kosketat lapsen pää, peppu, käsi vai jalka

Lue myös: Sikiön liikeseuranta 

Hommaa kernaasti kenkälusikka

Odottajan olo saattaa alkaa olla kömpelö suuren vatsan vuoksi. Vatsa tulee ehkä tielle kenkiä laittaessa ja pukiessa. Avun käyttö on sallittua. Puolisoa voi pyytää solmimaan kengännauhat, ja  kenkälusikkaa voi hyvin käyttää kenkien jalkoihin saamiseen.

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä