Raskausviikko 29

Rv 29 on turvallista aikaa. Vaikka vauvasi syntyisi jo nyt, hänellä olisi 90 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 29. viikko

Sikiön paino: n. 1100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n. 24,5 cm

Koko pituus: n. 33,5 cm

Sikiön keskushermosto kehittynyt

Rv 29:n aikana lapsi pystyy jo paremmin imemään, nielemään, avaamaan ja sulkemaan silmiään. Lapsi jatkaa hengitysharjoituksia, ja keuhkot ovat jo paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään.

Lapsen keskushermostokin on jo niin kehittynyt, että lapsi voi itse säädellä ruumiinlämpöään.

Lapsen kehon rasvamäärä kasvaa edelleen. Lapsella on yhä riittävästi tilaa harjoitella eri liikkeitä, ja lapsi liikkuu ja venytteleekin paljon.

Jokainen päivä parantaa lapsen mahdollisuuksia selviytyä ennenaikaisesta synnytyksestä.

Lue myös: Miksi mennä sikiöseulaan?

Raskausajan närästys

Kun on raskausviikko 29, voit huokaista helpotuksesta, sillä jos lapsesi syntyisi nyt, sillä olisi 90 prosentin todennäköisyys selvitä hengissä. Voit siis rauhallisin mielin yrittää nauttia loppuraskaudesta.

Saatat kuitenkin kokea erilaisia vaivoja rv 29:n kuluessa. Suolistosi ei toimi niin tehokkaasi kuin tavallisesti, joten ummetus vaivaa monia. Kun kohtu kasvaa, se alkaa painaa suurimpia verisuonia, ja tämä voi aiheuttaa suonikohjuja. Suonikohjut ovat usein perinnöllisiä. Käytä tukisukkia tai tukisukkahousuja, nosta jalat ylös mahdollisimman usein, ja vältä istumista jalat ristissä.

Moni kärsii myös närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä. Sulkijalihas, joka sijaitsee ruokatorven ja mahalaukun välissä, kirjaimellisesti heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahapot pääsevät ylös ruokatorveen aiheuttaen kovaakin närästystä. Toimivia kotikonsteja voivat olla esimerkiksi hitaasti syöminen ja ruoan perusteellinen pureskelu.

Vältä vahvasti maustettuja ruokia, grilliruokia ja vahvasti suolattuja ruokia. Apteekista löytyy myös käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää huoletta myös raskauden aikana.

Lue myös:
Ummetus raskauden aikana
Närästys raskauden aikana 

Keskustele:
Apua närästykseen kotikonstein? 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä