Raskausviikko 31

Rv 31:n aikana lapsen kehoa peittävä lanugo-karvoitus alkaa pikkuhiljaa hävitä. Sitä on kuitenkin vielä selässä ja olkapäillä. Lapsella on jo hiukset päässä. Hänen ihonsa rasvapitoisuus lisääntyy edelleen, ja iho muuttuu entistä sileämmäksi.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 31. viikko

Sikiön paino: 1600 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm

Koko pituus: 36 cm

Vauva saattaa kääntyä pää alaspäin

Nyt lapsen kehoa peittävä lanugo-karvoitus alkaa pikkuhiljaa hävitä. Sitä on kuitenkin vielä selässä ja olkapäillä. Lapsella on jo hiukset päässä. Hänen ihonsa rasvapitoisuus lisääntyy edelleen, ja iho muuttuu entistä sileämmäksi.

Lapsella ei enää ole yhtä paljon tilaa liikkua kohdussa. Hän kuitenkin jatkaa potkimista ja käsillä jyskyttämistä.

Jo tässä vaiheessa toiset lapset kääntävät itsensä pää alaspäin. Silloin lapsen potkut tuntuvat erilaisilta, sillä lapsi potkii kylkiluihisi. Potkut voivat tuntua kivuliailtakin.

Lue myös: Odotusaika ja hormonit

Turvotus raskauden aikana

Kun raskausviikko 31 käynnissä, monet äidit kärsivät turvotuksesta. Sormukset eivät mahdu sormiin, ja nilkat ovat turvonneet. Elimistöön kertyy nestettä, joka aiheuttaa turvotuksen. Kun olet raskaana, kehosi tuottaa jopa 50 prosenttia enemmän nestettä ja verta kuin aiemmin, mikä takaa sen, että lapsi saa kaiken tarvitsemansa.

Kun lapsi on saanut tarvitsemansa, osa ylimääräisestä nesteestä kertyy kehosi kudoksiin. Kohtusi painaa lantion isoja verisuonia, mikä johtaa siihen, että verenkierto kehosi alaosaan heikentyy jonkin verran. Tämän takia rv 31:n aikana neste kertyy etenkin jalkoihin aiheuttaen turvotusta.

Odottaja, muista levätä

Voit yrittää ehkäistä liiallista turvotusta liikkumalla rauhallisesti, juomalla tarpeeksi vettä, lepäämällä jalat koholla sekä välttämällä jalat ristissä istumista.

Raskautta on jäljellä enää kymmenen viikkoa. Synnytys ehkä pelottaa ja mietityttää, hermot saattavat olla kireänä ja mielessä voi pyöriä se, pystynkö tähän. Tämä on aika tavallista. Moni kokee myös rv 31:n kohdalla pesänrakennusviettinsä äkillisen heräämisen: koti pitää saada valmiiksi vauvaa varten. Siivotaan, tyhjennetään kaappeja ja laatikoita.

On toki hyvä saada koti kuntoon ennen vauvan syntymistä, mutta muista myös levätä välillä.

Lue myös: Synnytyspelko 
Keskustele: Raskausajan turvotus 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä