Raskausviikko 32

Rv 32 on aikaa, milloin rasvakerros lapsen ihon alla paksuuntuu edelleen. Lapsen kasvot ja posket pyöristyvät, ja lapsen paino nousee tasaisesti.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 32. viikko

Sikiön paino: 1750 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 27,5 cm

Koko pituus: 37 cm

Lapsen paino nousee tasaisesti

On raskausviikko 32 ja rasvakerros lapsen ihon alla paksuuntuu edelleen. Lapsen kasvot ja posket pyöristyvät, ja lapsen paino nousee tasaisesti. Seuraavan kahdeksan viikon aikana lapsen paino nousee jopa kaksi kiloa. Rv 32:n kohdalla poikavauvan kivekset ovat valmiina laskeutumaan.

Lapsi harjoittelee tarmokkaasti nielemistä, ja juo noin litran lapsivettä vuorokaudessa. Lapsi pissaa noin puoli litraa joka päivä. Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta ja jopa epähygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Lapsi harjoittelee edelleen hengittämistä liikuttamalla rintakehäänsä sisään ja ulos.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia sikiön painoa on vaikea arvioida

Hikka auttaa keuhkoja kehittymään

Lapsella on edelleen usein hikka, ja tunnet sen luultavasti hyvin pieninä rytmikkäinä liikkeinä. Hikka on myös tarpeellinen asia, se auttaa lapsen keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Lapsen hikan jälkeen seuraavat usein hengitysharjoitukset. Tässä vaiheessa lapsen jalkaterät ovat n. 6,5 senttimetriä pitkät.

Äidillä esiintyy kipua ja jäykkyyttä

Rv 32:n aikana lantion tai lantionliitosten löystyminen saattaa aiheuttaa oireita. Jotta synnytyskanava pääsee laajentumaan, lihakset ja nivelsiteet löystyvät. Tämä voi tuntua kipuna selässä, lonkissa ja nivusissa.

Jotkut äidit kärsivät näistä kivuista jo raskauden alusta, joillakin on oireita läpi raskauden. Toisilla on vain jonkin verran kipua ja jäykkyyttä nivusissa ja selässä. Jos sinulla on kipuja, yritä levätä niin usein kuin pystyt, vältä pitkään seisomista ja pitkiä kävelylenkkejä.

Voit tuntea ennakoivia supistuksia. Kohtu harjoittelee synnytystä varten. Joskus voit jopa nähdä miten vatsalihaksesi jännittyvät. Ero ennakoivissa ja oikeissa supistuksissa on se, että ennakoivat ovat lähes kivuttomia ja epäsäännöllisiä. Ne voivat myös kadota, jos vaihdat asentoa tai liikut.

Oikeat supistukset tunnistat siitä, että ne eivät häviä minnekään, vaan ne tulevat tasaisin välein ja muuttuvat voimakkaammiksi ja kivuliaammiksi.

Lue myös:
Lonkkakivut raskausaikana
Jalat raskauden aikana

Keskustele: 
Raskaus ja lonkkakivut
Harjoitussupistukset, ennakoivat supistukset ja kipeät synnytyssupistukset 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä