Raskausviikko 33

Rv 33:n aikana lapsen elimistössä ei enää tapahdu suuria muutoksia, sen sijaan hänen kokonsa kasvaa kovaa tahtia.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 33. viikko

Sikiön paino: 1800 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 28 cm

Koko pituus: 38 cm

Lapsi

Kun raskausviikko 33 on pyörähtänyt käyntiin, lapsessa ei enää tapahdu suuria muutoksia. Sen sijaan hän kasvaa kovaa tahtia. Lapsen paino nousee nyt lähes 250 grammaa joka viikko. Myös aivot kasvavat edelleen, samoin päänympärys. Aivojen hermoyhteyksien lukumäärä lisääntyy huimasti.

Rv 33:lla lapsi liikkuu edelleen, mutta nyt hänellä on jo niin ahdasta, että jalat on laitettava koukkuun. Tätä asentoa kutsutaan sikiöasennoksi.

Lapsen lanugo-karvoitus peittää enää pieniä osia hänen kehostaan. Joillakin lapsilla on kuitenkin jonkin verran karvoitusta selässä tai olkapäissä vielä syntymän jälkeenkin.

Jotkut lapsista ovat jo nyt kääntyneet pää alaspäin.

Lue myös: Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Äiti

Jos lapsesi on laskeutunut jo nyt niin, että pää on siirtynyt synnytyskanavaan, huomaat että sinun on helpompi hengittää. Hyvin yleistä on kuitenkin, että lapsi laskeutuu vasta juuri ennen synnytystä tai jopa synnytyksen aikana. Osa odottajista kokee lapsen laskeutumisen epämukavaksi.

Paras lepoasento sinulle on nyt kylkiasento. Silloin paine lantiossa, lantion alueen hermoissa sekä verisuonissa ja valtimoissa laskee.

Synnytysvalmennuksen aika

Rv 33 voi olla hyvä ajankohta käydä synnytysvalmennuksessa kumppanisi kanssa. Synnytysvalmennusta järjestetään melkein kaikilla paikkakunnilla. Valmennuksessa käydään läpi tärkeitä asioita koskien raskautta, synnytystä ja lapsivuodeaikaa. Joillakin paikkakunnilla järjestetään myös tutustumiskäynti synnytysosastolle.

Synnytysvalmennuksesta voi olla paljon hyötyä. Siitä voi saada apua synnytykseen valmistautumisessa. Synnytysvalmennuksessa voi myös tavata muita odottavia pariskuntia, joiden kanssa voi olla mukavaa vaihtaa ajatuksia raskaudesta ja synnytyksestä.

Vielä voi lentää lähelle

Vielä voit lähteä lentomatkalle Euroopan maihin, jos raskaus on sujunut normaalisti. Lentoyhtiöt päästävät raskaana olevat kyytiin 36. raskausviikolle asti Euroopan-lennoille. Pohjoismaihin voi lentää viikolle 38. asti.

Lue myös: Ihon hoito raskauden aikana: näin hoidat kuivuutta ja raskausarpia

Keskustele:
Kävitkö synnytysvalmennuksessa?
Miehet ja synnytysvalmennus

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä