Raskausviikko 34

Rv 34 on aikaa, jolloin miettii jo synnytystä? Ei ihme, sillä kohdussa alkaa olla ahdasta raskausviikolla 34.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 34. viikko

Sikiön paino: 2100 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm

Koko pituus: 39 cm

Vauva kasvaa ja pyöristyy

On raskausviikko 34. Kohdussa alkaa olla ahdasta, eikä lapsi pysty liikkumaan niin vapaasti kuin aikaisemmin. Lapsi on täysin kehittynyt. Hänen mittasuhteensa ovat oikeat, joten nyt hän enää vain kasvaa ja pyöristyy.

Rv 34:n aikana lapsi tunnistaa sinun ja kumppanisi äänet. Hän tunnistaa musiikin, jota kuuntelet tai laulat usein.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Äiti

Monilla alkaa äitiysloma tämän tai ensi viikon aikana. Äitiyslomalla on toivottavasti mahdollisuus rauhoittua, rentoutua ja kääntää ajatukset tulevaan vauvaan. Toisaalta oma aika ja mukavat hetket ystävien sekä puolison kanssa ovat tervetullutta aikaa. Oman itsensä hellimiseen ja hyvinvointiin kannattaa tosiaan satsata.

Raskausviikko 34:n aikana todella tunnet olevasi raskaana. Kohtusi on kasvanut, sen paino on yli kymmenkertaistunut raskauden aikana. Myös painosi on noussut, ja jatkaa nousua noin puoli kiloa viikossa. Myös napasi on saattanut kääntynyt ulospäin.

Jatka lantionpohjan lihasten harjoituksia. Ne estävät virtsankarkailua ja edistävät synnytyksen jälkeistä palautumista ja toipumista.

Luultavasti mietit yhä enemmän synnytystä. Miten se tulee sujumaan? Milloin se alkaa? Miten paljon se sattuu? Miten valmistaudun siihen?

Myös rv 34:n yöunet voivat muuttua levottomiksi. On vaikea rauhoittua, kun mielessä pyörii kaikenlaista. Tai ehkä sinun täytyy käydä vessassa monta kertaa yössä. Myös hyvän nukkumisasennon löytäminen voi olla vaikeaa. Paras asento on vasemmalla kyljellä. Ota tarvittaessa iso tyyny vatsan alle tai polvien väliin.

Tässä asennossa verenkierto sekä munuaisten toiminta säilyvät hyvinä. Myös virtsarakkoon kohdistunut paine vähenee tässä asennossa.

Lue myös:
Painonnousu
Lepo
Synnytyspelko

Keskustele:
Raskaus ja virtsankarkailu 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä