Raskausviikko 38

Rv 38:n kohdalla lapsi on nyt täysiaikainen, ja häntä ei enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy tämän raskausviikon aikana.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 38. viikko

Sikiön paino: n. 2950 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): n 33 cm

Koko pituus: n. 46 cm

Täysiaikainen vauva: tapahtuu enää hienosäätöä

Lapsi on rv 38:n kohdalla täysiaikainen, ja häntä ei enää pidetä ennenaikaisena, jos synnytys käynnistyy tämän raskausviikon aikana. Lapsi on periaatteessa täysin valmis, enää tapahtuu vain pientä hienosäätöä. Lapsen aivot ja hermosto toimivat yhä paremmin. Niiden kehitys jatkuu koko lapsuuden ajan, teini-ikään saakka.

Lapsi pulskistuu edelleen. Ihoa peittävä kinakerros on häviämässä, vaikka osa siitä jää vauvan iholle. Öljymäinen kinakerros nimittäin helpottaa lapsen matkaa synnytyskanavan läpi.

Lue myös: Odotusaika ja tunteet

Äiti: suonenvetoa ja närästystä

Rv 38:n aikana lapsi on luultavasti laskeutunut, ja pää on kiinnittynyt paikoilleen. Hengittäminen on nyt helpompaa, mutta toisaalta tunnet enemmän painoa alavatsassasi. Voit myös tuntea satunnaista pistelyä, kun lapsen pää painautuu lantionpohjaasi.

Yöt ovat nyt mitä ovat. Ehkä joudut käymään pissalla monta kertaa yössä. Ehkä sinulla on suonenvetoja tai närästystä. Hyvää nukkumisasentoa ei tahdo millään löytyä. Jopa istuminen ja seisominen voivat olla hankalaa. Yritä kuitenkin jaksaa, enää ei ole paljon jäljellä.

Olet luultavasti äitiyslomalla. Käytä hyväksesi viime hetket ennen synnytystä: tapaa ystäviä, tee kävelyretkiä ja lepää. Monet kokevat juuri nämä viimeiset viikot erittäin tärkeiksi. Voit täyttää mielesi muulla kuin työasioilla, ja saat rauhoittua. Sinulla on oikeus tehdä juuri sitä, mitä haluat ja jaksat.

Monet haluaisivat jo odotusajan päättyvän. Synnytyksestä ei voi kuitenkaan päättää, se on lapsesta kiinni, milloin hän on valmis syntymään.

Lue myös:
4D-ultraäänitutkimus raskausviikolta 38 
Loppuraskaus eli raskausviikot 29-40

Keskustele:
Valvottuja öitä rv 38
Raskausviikko 38: tuntemukset
Kuinka pitkä on äitiysloma?

Raskausviikot

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Pian on ohi tämä odotus. Ihanaa, kun pian saa nähdä vauvan.

Avatar

38 RV meneillään, ihanaa <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä