Raskausviikko 39

Moni kokee pesänrakentamisvietin vahvan aktivoitumisen rv 39:ssä ja myöhemmin loppuraskaudessa.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 39. viikko

Sikiön paino: 3200 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 34 cm

Koko pituus: 48 cm

Lapsi kerää voimia ennen synnytystä

Rv 39:ssä lapsen vartalo on soman pyöreä. Hän reagoi enemmän valoon ja ääniin. Useimmat lapset ovat nyt pää alaspäin ja leuka rintaa vasten. Tätä asentoa kutsutaan ”raivotarjonnaksi”. Raivotarjonta on tavallisin syntymäasento.

Lapsi nukkuu kohdussa paljon. Hänkin kerää voimia synnytystä, kasvua ja kehitystä varten.

Kohdussa on jo ahdasta, ja lapsen kädet ja jalat ovat kiinni vartalossa. Lapsen luusto on kehittynyt ja kovettunut, mutta kaikki luut eivät vielä ole kovia. Lapsen pääkallossa on pieniä aukkoja. Nämä aukot auttavat päätä mukautumaan synnytyskanavaan. Monen lapsen pää näyttääkin hieman kummalliselta heti synnytyksen jälkeen, mutta pää palautuu oikeaan muotoonsa nopeasti.

Lapsen kasvu hidastuu hieman tässä vaiheeessa, mikä on tarkoituksenmukaista, sillä vauva voi viipyä kohdussa vielä parikin viikkoa.

Lue myös: Väsymys  

Äidin mielialavaihtelut normaaleja

Moni kokee pesänrakentamisvietin vahvan aktivoitumisen loppuraskaudessa. Rv 39:ssä monelle tulee pakonomainen tarve saada koti kuntoon ennen vauvan syntymistä.

Jotkut saavat yhtäkkiä valtavasti energiaa ja aloittavat suursiivouksen tai valmistavat pakastimeen valtavia määriä ruokaa. Toiset taas ovat aivan rättiväsyneitä eivätkä jaksa mitään muuta kuin odottaa.

Tee niin kuin juuri sinun vartalosi sanoo! Mielialanvaihtelut ovat normaaleja, ja saatat tuntea epävarmuutta siitä, miten tulet selviämään kaikesta.

Moni odottaja myös kääntyy ikään kuin sisäänpäin: he eivät ajattele juuri muuta kuin raskauttaan ja lastaan. Sekin on osa valmistautumista. Kaikki raskaudet ovat erilaisia, aivan niin kuin kaikki äiditkin ovat erilaisia.

Lue myös: Raskaus ja tunteet

Laskettu aika ei ole päivän tarkka

Lasketun ajan syntymäpäivän yhteydessä puhutaan aikavarauksesta plus/miinus 14 päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että synnytys voi alkaa huomenna tai kolmen viikon päästä. Laskettuun aikaan ei kannata suhtautua liian tiukasti.

Useimmat lapset eivät synny laskettuna päivänä. Raskaus on yliaikainen vasta, kun se on kestänyt yli 42 viikkoa eli kaksi viikkoa yli lasketun ajan.

Vauva ankkuroi rv 39:n aikoihin, viimeistään rv 40:ssä. viikolla päänsä häpyluiden yläaukeamaan. Usein äiti huomaa vauvan laskeutumisen siitä, että pallean seudulle tulee jälleen tilaa. Hengittäminen helpottuu, mutta vauva painaa nyt virtsarakkoa ja juoksuttaa äitiä tiheästi vessassa.

Lue myös: 
Raskauden kesto
Loppuraskaus eli raskausviikot 29-40

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä