Raskausviikko 40

Rv 40:ssä viimeiset päivät kuluvat usein hitaasti. Odotat jo varmasti vauvasi tapaamista.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 40. viikko

Sikiön paino: 3400 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 35 cm

Koko pituus: 49 cm

Lapsi

Lanugo-karvoitus katoaa

Rv 40:n kohdalla lapsi ei pysty enää liikkumaan paljoakaan. Lapsen lanugo-karvoitus on kadonnut melkein kokonaan. Pientä karvoitusta voi kuitenkin löytyä lapsen ihopoimuista synnytyksen jälkeen, mutta sekin häviää pian.

Raskausviikko 40:ssä poikalasten kivekset ovat paikoillaan kivespusseissa.

Nikottelu on vaaratonta

Lapsi nikottelee paljon, ja koko äidin vatsa liikkuu sen mukana. Lapsi odottaa kärsivällisesti oikeaa hetkeä synnytyksen käynnistykseen.

Lue myös: Laskettu aika

Äiti

Sairaalakassi valmiiksi

Usein rv 40:n viimeiset päivät kuluvat hitaasti. Odotat jo vauvasi tapaamista. Mietit paljon synnytystä. Sairaalakassikin varmasti odottaa jo eteisessä.

Yölliset supistukset valvottavat

Yritä luottaa kehoosi, se kyllä tietää, mitä tehdä. Yleensä luonnollisella tavalla alkanut synnytys on riskittömin ja helpoin. Yritä siis rentoutua, ja ajattele, että synnytys alkaa sitten kun lapsi on siihen valmis, olkoon se sitten tänään tai vasta kahden viikon päästä.

Vauvan kasvamista kohdussa ei tarvitse pelätä. Isojen vauvojen synnytyksiä usein kauhistellaan, ja syynä vaikeaan synnytykseen pidetään usein juuri vauvan suurta kokoa. Asia ei kuitenkaan ole todellisuudessa näin mustavalkoinen. Sikiön paino on vain yksi tekijä muiden joukossa. Muita asioita, jotka vaikuttavat synnytyksen kulkuun, ovat sikiön tarjonta eli asento kohdussa, supistusten voimakkuus, tulehdusvaara ja äidin jaksaminen. Vastasyntynyt painaa yleensä 3,0 – 4,5 kg. Sikiö katsotaan liian suureksi syntymään alakautta, jos paino on 4,7-5 kg. Äidin herkuttelulla ei usein ole vaikutusta sikiön merkittävän suureen painoon.

Raskausviikko 40:n aikana kärsit luultavasti yöllisistä supistuksista, ja mietit monesti, että joko se alkaa. Sitten, kun olet jo valmistautunut sairaalalähtöön ja herättänyt kumppanisi, supistukset loppuvat kuin seinään. Yritä levätä päivisin, varsinkin jos yöt ovat levottomia.

Lue myös:
Raskauden kesto
Laskettu aika 

Keskustele:
Joskos se synnytys ois lähellä?
Käytännön juttuja synnytyksestä 

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä