Raskausviikko 5

On rv 5. Alkio kasvaa: lapsesi on nyt noin seesaminsiemenen kokoinen, mutta jo nyt sille on hahmottunut keho ja pää.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 5 viikko

Alkion kehitys

Lapsesi on nyt noin seesaminsiemenen kokoinen, mutta jo nyt sille on hahmottunut keho ja pää. Jo rv 5:n aikana lapsen sydämen kehitys alkaa. Sydän alkaa lyödä, kun hedelmöittymisestä on kulunut noin 22 päivää.

Alkion sydänäänet voi jo kuulla

Sydämenlyönnit voidaan havaita ultraäänen avulla jo tämän viikon aikana. Pienen lapsenalun sydän lyö 150 – 200 lyöntiä minuutissa, siis tuplasti enemmän kuin sinun sydämesi.

Myös keskushermosto, luut ja lihakset alkavat kehittyä tällä viikolla. Aivoissa tapahtuu rv 5:n aikana jakautuminen kahteen osaan.

Varsi, jonka avulla alkio on kiinnittynyt kohtuun, kehittyy myös lapsen kasvaessa, pullistumalla sisältä ja venymällä. Lapsenalku on vielä tässa vaiheessa litteä.

Raskauden ensioireet

Tämän raskausviikon aikana epäilyt raskaudesta alkavat herätä. Monella naisella kuukautiset ovat jo jääneet tulematta, ja ensimmäiset raskausoireet alkavat ilmestyä. Nyt on hyvä aika tehdä raskaustesti.

Kehossasi olevat hormonit, jotka ylläpitävät raskautta, vaikuttavat sinuun eri tavoin. Raskaushormoneja ovat muun muassa progesteroni ja estradioli. Voit havaita ”klassisia” raskausoireita, kuten rintojen kosketusarkuutta, turvotusta, väsymystä, pahoinvointia ja tiheämpää virtsaamistarvetta. Näiden fyysisien oireiden ohella saatat tuntea myös psyykkisiä oireita, kuten tunteiden äkillistä vaihtelua ja itkuherkkyyttä.

Keskustelua aiheesta:

Raskaus ja itkuherkkyys

Raskausviikot

Lue myös:

10 noloa mutta normaalia raskausoiretta: Kärsitkö sinäkin näistä salaa?

Vaivaako raskauspahoinvointi? Näin voit helpottaa oloasi

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä