Raskausviikko 6

Rv 6:n aikana lapsi on pikkusormen kynnen kokoinen, noin 7 millimetriä. Tällä viikolla lapsen kehitys on äärimmäisen voimakasta.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 6. viikko

Lapsi kasvaa hurjaa vauhtia

Lapsi on nyt pikkusormen kynnen kokoinen, noin 7 millimetriä. Rv 6:n aikana lapsen kehitys on äärimmäisen voimakasta. Uusia hermosoluja muodostuu noin 100 000 kappaletta minuutissa. Lapsen koko kolminkertaistuu, ja tietyt piirteet alkavat muodostua. Jo nyt muodostuvat silmien ja korvien alkeet, ja ruoansulatusjärjestelmä ja hengityselimistö kehittyvät.

Lue myös: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudesta

Äiti on väsynyt

Rv 6:n aikana useimmat tuntevat voimakasta väsymystä. Raskaudenaikainen väsymys ei tunnu hälvenevän nukkumalla tai ulkoilemalla. Kuitenkin on tärkeää levätä, niin paljon kuin mahdollista. Väsymys alkaa usein helpottaa hiljalleen viikon 12. kohdalla.

Väsymykseen on useita syitä: Raskauteen kuuluvien hormonien, kuten keltarauhashormonin ja estrogeenin tasot ovat nousussa, ja varsinkin keltarauhashormonin lisääntyminen saattaa aiheuttaa väsymystä ja uneliaisuutta. Hormonimuutosten lisäksi verenkierto kiihtyy ja sydän joutuu tekemään töitä entistä enemmän. Aineenvaihdunta mukautuu raskauteen, ja tämä johtaa väsymykseen. Väsymystä aiheuttaa myös veren laimeneminen: kun verimäärä lisääntyy, punasolujen määrä ei samalla kasva. Tämä aiheuttaa hemoglobiinin laskua, mikä on normaalia.

Äidin on hyvä kuunnella vartaloaan ja levätä niin paljon kuin mahdollista.

Lue myös: Odottajan väsymyksen syyt

Aamupahoinvointi

Monet äidit – noin 70 – 90 prosenttia odottajista – kokevat pahoinvointia, yleensä se ilmenee aamuisin. Väsymys ja pahoinvointi ovat oireita jotka yleensä helpottavat muutaman viikon kuluessa. Pahoinvointi ei ole vaarallista sikiölle.

Monet naiset ovat jopa iloisia oireista. Ne auttavat ymmärtämään ja uskomaan, että todella on raskaana.

Lue myös: Raskauspahoinvointi

Näin helpotat raskauspahoinvointia – parhaat vinkit kuvotukseen

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä