Raskausviikko 9

Rv 9 on keuhkojen kehittymisen aikaa. Lapsi saa selvästi enemmän ihmisen näköä, vaikka se onkin vain mansikan kokoinen. Raskausviikolla 9 lapsi ei enää ole käpertyneenä, vaan on alkanut suoristua.

Teksti Toimitus
Raskauskalenteri - 9. viikko

Alkion paino: 0,5 g

Alkion pituus: 15–22 mm

Lapsen aivot kehittyvät nopeasti

Rv 9:n aikana lapsi saa selvästi enemmän ihmisen näköä, vaikka se onkin vain mansikan kokoinen. Lapsi ei enää ole käpertyneenä, vaan on alkanut suoristua. Nyt myös niska on näkyvissä.

Pää on edelleen suhteellisen iso verrattuna muuhun vartaloon. Aivot kasvavat nopeasti, ja hormonien tuotantoa säätelevä aivolisäke on alkanut kehittyä.

Ruskuaispussi häviää

Henki- ja ruokatorvet alkavat kehittyä ja keuhkot kehittyvät. Myös suolisto alkaa kasvaa. Rv 9:n aikana lapsen maksa tuottaa verisoluja, ja näin ollen ruskuaispussia ei enää tarvita ja se surkastuu pois.

Yläraajat, eli käsivarret ja kädet, kasvavat nopeammin kuin alaraajat, eli sääret ja jalat. Nyt lapsen kivekset tai munasarjat alkavat muodostua. Tässä vaiheessa lapsella on kaksi paria munuaisia, joista yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat.

Lue myös: Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua

Silmäluomet ja sieraimet

Lapsen silmäluomet kehittyvät, korvat ovat näkyvissä, ja nenässä saattaa jo näkyä sieraimet. Lapsen kuuloaisti kehittyy aisteista ensimmäisenä, ja lapsi pystyy kuulemaan jo paljon ennen syntymäänsä.

Raskausajan rautalisä käyttöön

Kohtusi kasvaa, ja lihasten venyminen voi tuntua kipuna vatsassa. Moni huolestuu tästä, useimmiten turhaan.
Rv 9 on rankan pahoinvoinnin ja mielialavaihtelujen aikaa. Pahoinvointia aiheuttavan hormonin taso nousee korkeimmilleen, mutta putoaa pian.

Nyt tarvitaan suuria määriä verta, jotta ravintoaineet kulkevat istukkaan. Sen takia kehosi verimäärä kasvaa ja kasvaa koko raskauden ajan. Tämä johtaa veren hemoglobiinipitoisuuden vähenemiseen. Alhainen hemoglobiini tuottaa oireita, kuten kuumotusta sekä huimausta. Nyt onkin tärkeää syödä runsaasti rautaa sisältävää ruokaa. Odottaville äideille määrätään usein lisärautaa, varsinkin neljännestä kuukaudesta lähtien.

Muista yrittää syödä monipuolisesti ja terveellisesti, ja yritä levätä tarpeen mukaan.

Lue myös: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

Raskausviikot

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä