Ravinnon laatu tärkeintä

Raskausaikana ravinnon laatu on entistä tärkeämpää: vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinien tarve kasvaa. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja kokojyväviljan osuutta kannattaa lisätä niiden sisältämien kuitujen ja vitamiinien takia.

Teksti Toimitus
Kuvat Kristiina Kurronen/Kuvaryhmä/SKOY
odottajan ravinto

Raskausaikana ravinnon laatu on entistä tärkeämpää: vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinien tarve kasvaa. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja kokojyväviljan osuutta kannattaa lisätä niiden sisältämien kuitujen ja vitamiinien takia. Runsaasti rasvaa, sokeria, suolaa ja valkeita jauhoja sisältäviä tuotteita kannattaa välttää.

Energian tarve kasvaa vain vähän raskauden aikana, mutta raskauden loppuvaiheessa se on 200-300 kcal suurempi kuin ennen raskautta. Tämä vastaa juustoleipää, lasillista maitoa ja hedelmää.

Säännöllinen ateriarytmi, esimerkiksi kolme pääateriaa ja kahdesta kolmeen välipalaa, auttavat syömään kohtuullisesti ja monipuolisesti. Jatkuvaa napostelua kannattaa välttää, koska raskausaikana hampaat reikiintyvät tavallista herkemmin. Perinteinen lautasmalli auttaa täysipainoisen aterian kokoamisessa: puoli lautasellista kasviksia, neljännes perunoita, riisiä tai pastaa ja vajaa neljännes kalaa tai lihaa. Kalsiumin saamisesta kannattaa huolehtia hyvin syömällä riittävästi maitotuotteita.

Kolmena ensimmäisenä raskauskuukautena äidin paino pysyy usein lähes ennallaan, ja kaikkiaan raskauden aikana paino nousee normaalisti viitisentoista prosenttia eli 8-12 kiloa.

Nesteiden tarve lisääntyy raskauden aikana. Paras juoma on vesi. Jos hemoglobiiniarvot ovat huonot, tarvitaan rautatabletteja ja loka-maaliskuussa D-vitamiinia. Muita vitamiineja ei tarvita, jos odottaja syö terveellistä ja monipuolista ruokaa.

Alkoholi, tupakka ja muutkin päihteet on syytä jättää kokonaan. Tarkan raskaudenaikaisen riskirajan antaminen alkoholin suhteen on vaikeaa, siksi usein suositellaan, ettei odottaja käyttäisi alkoholia lainkaan.

Allergia- ja muista lääkkeistä kannattaa kysyä ajoissa lääkäriltä, sillä on olemassa lääkkeitä, joita voi raskaanakin käyttää kohtuudella. Särkylääkkeitä ei olisi hyvä syödä ennen raskausviikkoa 12, ellei lääkäri toisin määrää. Tällöin turvallisia särkylääkkeitä ovat parasetamolia sisältävät Panadol ja Paratabs.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä