Raskaus 23.2.2016
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT 123RF

Rypäleraskaus: istukan sairaus, jonka syytä ei tunneta

Rypäleraskaus on istukan sairaus, joka antaa väärän positiivisen tuloksen raskaustestissä. Istukkahormoni on koholla, mutta kohdussa ei ole sikiötä. Sairaus on kuitenkin harvinainen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Mikä on rypäleraskaus?

Rypäleraskaudessa istukan nukkalisäkkeet turpoavat rakkulamaisesti. Noin yksi tuhannesta raskaudesta paljastuu rypäleraskaudeksi. Raskaustestit perustuvat istukkahormonin eli koriongonadotropiinin (hCG) havaitsemiseen virtsasta, ja rypäleraskaus nostaa istukkahormonin määrää. Tästä syystä rypäleraskaus antaa väärän positiivisen tuloksen raskaustestissä.

Sairauden riskitekijöitä ovat yli 40 vuoden tai alle 20 vuoden ikä ja aiempi rypäleraskaus.

Mistä rypäleraskaus johtuu?

Sairauden syytä ei toistaiseksi tunneta.

Keskustele rypäleraskaudesta.

Mitkä ovat rypäleraskauden oireet?

Tavallisin rypäleraskauden oire on alkuraskauden aikana ilmaantuva verinen vuoto emättimestä.

Sairauden yhteydessä voi myös esiintyä tavallista voimakkaampaa pahoinvointia ja alavatsakipuja. Kohdun koko voi olla raskauden kestoon nähden poikkeavan suuri.

Jos rypäleraskaus on kehittynyt pian keskenmenon tai synnytyksen jälkeen, oireena on pitkittynyt jälkivuoto.

Miten rypäleraskautta hoidetaan?

Hoitona on yleensä kohdun kaavinta eli kohdun seinämän puhdistus instrumentilla. Kaavinta tehdään nukutuksessa. Veren istukkahormonipitoisuutta (hCG) seurataan sen jälkeen 6–12 kuukautta, eikä seuranta-aikana suositella raskautta. Jos hCG-pitoisuus laskee hitaasti tai lasku pysähtyy, voidaan tarvita solunsalpaajahoitoa.

Rypäleraskaus voi uusiutua tai sen jälkeen voi (harvoin) kehittyä istukkasyöpä, joten seuranta on tärkeää.

Lue myös: Uudet hoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

Miten rypäleraskaus vaikuttaa seuraaviin raskauksiin?

Normaalit raskaudet ja synnytykset ovat mahdollisia rypäleraskauden jälkeen. Uusiutumisriskin takia uuden raskauden alussa tulee tehdä kohdun kaikukuvaus.

Synnytyksen jälkeen istukka tutkitaan koepalan avulla ja äidin istukkahormonipitoisuus määritetään kuuden viikon kuluttua synnytyksestä.

Lue myös: Sairasta lasta voidaan hoitaa jo kohdussa

Jutun asiantuntijana naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, dosentti Pekka Taipale Terveystalosta. Lähteenä on käytetty myös Aila Tiitisen artikkelia Rypäleraskaus (Duodecimin Terveyskirjasto).

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: