Raskaus 03.12.2018 Päivitetty 28.10.2021

Sokeria virtsassa raskausaikana – onko syytä huoleen?

Äitiysneuvolassa virtsanäytteestä löytyi sokeria. Onko syytä huoleen, ja pitääkö asialle tehdä jotain?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Raskausajan neuvolakäynneillä seurataan säännöllisesti odottajan sokeriarvoja selvittämällä tikkutestillä, onko tulevalla äidillä sokeria virtsassa. Näin tehdään siksi, jotta raskausdiabetes tai sen riski pystytään tunnistamaan hyvissä ajoin.

Sokerin erittymistä virtsaan tarkkaillaan nopeat tulokset antavalla tikkutestillä. Osa odottajista on huomannut, että esimerkiksi juuri syöty makea voi vaikuttaa testin tulokseen.

Glukoosin eli verensokerin havainto virstassa voi kuitenkin huolestuttaa.

Onko testissä havaittu glukoosi haitallista ja aiheuttaako se raskaudelle vaaraa?

Sokeria virtsassa – Tikkutestistä ei kannata huolestua

Syytä huoleen ei pelkän tikkutestin perusteella ole, vaikka sen mukaan sinulla olisikin sokeria virtsassa, vastaa perinatologian erikoislääkäri Tapio Kurki Felicitas Mehiläisestä.

Ihmisen veressä on aina tietty määrä glukoosia. Glukoosia ei normaalisti ole virtsassa, mutta veren glukoosipitoisuuden noustessa normaalia suuremmaksi sitä alkaa valua myös virtsaan.

Munuaiskynnys tarkoittaa sitä veren glukoosin pitoisuutta, jossa glukoosia alkaa valua myös virtsaan. Tämä kynnys on eri ihmisillä hieman erilainen, joten toisella glukoosia voidaan havaita virtsasta helpommin kuin toisella.

Sokeri virtsassa on normaalisti aina merkki liian kohonneesta verensokerista. Raskausaikana asia voi kuitenkin olla toisin.

– Joillakin henkilöillä munuaiskynnys ja suodatus muuttuu raskauden aikana niin, että munuaiset laskevat hieman sokeria pissaan. Herkät tikkutestit tunnistavat tämän, Kurki toteaa.

Jos neuvolan rutiinitestissä huomataan sokeria, tehdään odottajalle myös sokerirasituskoe.

Rasituskoe tehdään valtaosalle odottajista

Sokerirasituskoe tehdään valtaosalle odottavista äideistä, sillä siihen riittää yksikin havainto sokerin esiintymisestä virtsassa. Se tehdään myös kaikissa raskauksissa, joihin liittyy jokin raskausdiabeteksen riskitekijöistä: ylipaino, yli 40-vuotias synnyttäjä, kookas sikiö tai aiempi raskausdiabetes tai vahva diabeteksen sukurasitus.

Neuvolan herkkä tikkutesti voi siis antaa aiheen sokerirasituskokeelle melko helposti. Rasituskokeen tulos on se, johon odottajan kannattaa oikeasti luottaa.

– Glukoosi virtsassa on vaaratonta, jos kahden tunnin sokerirasitus on normaali. Se tehdään usein kaksi kertaa, Kurki toteaa.

Pelkän tikkutestin tuloksesta ei siis kannata olla huolissaan. Jos rasituskokeessa saatavat arvot ovat puolestaan epänormaalit, saa odottaja lähetteen jatkotutkimuksia varten.

Lue myös: Puhkesiko raskausdiabetes? Näin hoidat sen hyvin

Keskusteluissa: Miten jaksaisin raskausdiabeteksen kanssa?

Lähde: Terveyskirjasto, Felicitas Mehiläinen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X