Raskaus 19.7.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Suojaravinteet raskauden aikana

Kalsiumin aineenvaihdunta muuttuu raskausaikana. Sen imeytyminen toisaalta lisääntyy, toisaalta kalkkia haaskaantuu tavallista enemmän virtsaan, koska munuaisten toiminta kiihtyy.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kalsiumin aineenvaihdunta muuttuu raskausaikana. Sen imeytyminen toisaalta lisääntyy, toisaalta kalkkia haaskaantuu tavallista enemmän virtsaan, koska munuaisten toiminta kiihtyy. Kalkkia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen, ja ellei sen saanti ole riittävää, elimistö ottaa sen äidin luustosta. Sopiva saantisuositus on 1 000 milligrammaa kalsiumia päivässä, ja sen odottaja saa 6 desistä maitovalmisteita ja 2-3 juustoviipaleesta. Jos äiti ei käytä maitovalmisteita lainkaan, kalkki on otettava purkista.

D-vitamiinia tarvitaan, jotta kalsium imeytyy elimistöön tehokkaasti. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta, ja sitä saadaan ravinnosta, muun muassa kalasta ja vitaminoiduista margariineista. Tavallisella ruokavaliolla raskaudenaikaisia saantisuosituksia ei yleensä saavuteta, minkä takia suositellaan, että odottaja nauttisi jotakin D-vitamiinilisävalmistetta marraskuun ja helmikuun välisenä auringottomana aikana.

Raudan tarve lisääntyy raskausaikana äidin verivolyymin, istukan ja sikiön kasvun takia. Rautaa äiti saa parhaiten lihasta, sisäelimistä ja tummasta kokojyväleivästä. Kasvisten, hedelmien ja marjojen C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Sopiva hemoglobiiniarvo raskausaikana on 115-125, ja rautalisiä äidille määrätään nykykäytännön mukaan vain tarvittaessa.

Foolihappo kuuluu B-ryhmän vitamiineihin, ja sen saanti pitäisi oikeastaan turvata jo ennen raskautta, koska sitä tarvitaan heti odotuksen alussa DNA-synteesissä. Raskausaikana foolihapon puute voi johtaa tietyntyyppiseen anemiaan, ja sen on epäilty aiheuttavan sikiölle hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Raskausaikana foolihapon tarve on kaksinkertainen normaalitarpeeseen nähden, minkä takia ravitsemuksellisesti kehnosti syöville äideille voidaan määrätä foolihappolisiä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: