Minun tarinani 8.10.2015
TEKSTI Mervi Alatalo
KUVAT Niclas Mäkelä/Otavamedia

Suvi Tiilikainen: ”Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon”

Refluksi teki kuopuksen vauvavuodesta välillä sellaisen painajaisen, että meikkitaiteilija ja ex-missi Suvi Tiilikainen arveli joutuvansa lataamoon. Miten ihmeessä hän uskalsi hankkiutua vielä kolmannen kerran raskaaksi? 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Paras kertoa likaiset jutut alta pois. Koivunlehden vihreää vauvankakkaa inhoavat voivat siirtyä seuraavaan kappaleeseen.

– Meidän kuopus, puolitoistavuotias Justus on tosi herkkämahainen. Kolmikuisena ensimmäisen rotarokotteen jälkeen hän alkoi kakata vihreää limaa. Sitä tuli 15–20 kertaa päivässä. Vaihdoimme vaippoja, lakanoita ja patjoja ja moppasimme keskellä yötäkin. Kakkaa oli joka paikassa. Aamulla laskimme mieheni kanssa epätoivoisina vaippoja kylppärin lattialta, näinkö monta, Suvi Tiilikainen kertoo.

Pahinta Suvin mielestä oli se, että kukaan ei neuvolassa tai yksityisellä lääkäriasemalla osannut ennustaa, kuinka kauan kakkaaminen jatkuisi. Juuri, kun alkoi helpottaa, oli toisen rotarokotteen aika.

Lääkäri vakuutteli, että toinen rokote tuskin aiheuttaisi vaivoja – mutta oli väärässä.

– Kakkaaminen kesti lopulta kahdeksan viikkoa. Kolmatta rokotetta emme uskaltaneet ottaa.

Mutta kolmannen lapsen Suvi ja hänen miehensä Jukka halusivat. Viime keväänä eli vuosi kakkaamis- episodin jälkeen Suvi oli jälleen raskaana.

Lue myös: Elämä vauvan kanssa: kuvitelmat vastaan todellisuus

Refluksitaistelu

Jo esikoispoika Josen, nyt 5, vauvavuonna oli päiviä, jolloin Suvi oli kuoppaamassa vanhan haaveensa suurperheestä. Justuksen vaikean vauvavuoden aikana niitä päiviä tuli lisää.

Justus oli hädin tuskin pariviikkoinen, kun Suvi huomasi, että jotain oli vialla. Vauva oli tukkoinen ja kuorsasi. Neuvolasta sanottiin, että niin vauvat usein ovat. Mutta kun Suvi käänsi sängyssä kylkeä tai kahisutti peittoa, vauvan silmät rävähtivät auki.

– Vauva ei näyttänyt pääsevän syvään uneen ollenkaan. Öisin hän nukkui vain pieniä torkahduksia ja olisi halunnut olla koko ajan rinnalla. Päivälläkään hän ei nukkunut kuin liikkuvissa vaunuissa. Ja niissä hän heräsi, jos bussi tai rekka ajoi ohi. Piti vaunulenkkeillä vain pikkuteillä.

Lisäksi vauva sai rintaraivareita.

Suvi epäili refluksia, mutta Justukselta puuttui yksi sairauden perusoireista eli runsas puklailu.

– Hain hänet yhtenä aamuna sängystä, kun tajusin, että vauvalta ei tule kunnolta ääntä, ei itkua eikä jokellusta. Ymmärsin, että mahahapot ovat polttaneet kurkkutorvea. Menimme heti lääkäriin.

Kun Justus oli nelikuinen, lääkäri vahvisti Suvin googlailut: refluksi. Hoidoksi määrättiin välitön siirtyminen kiinteään ruokaan ja maidon säännöstely noin viiteen desiin vuorokaudessa. Sängyn päätyä korotettiin.

Refluksilääkettä vauvalle ei annettu. Selvisi myös, että vauva nielee oksennuksen.

Kiinteisiin siirtyminen helpotti vähän, mutta lääkäri muistutti, että tauti helpottaa vasta, kun lapsi nousee seisomaan.

Onneksi Justus sattuu olemaan nopealiikkeinen: hän nousi tukea vasten seisomaan jo vähän yli puolivuotiaana. Kävellä hän alkoi kymmenkuisena.

Siitä alkoi hidas paraneminen.

Keskustele refluksista

Suvi Tiilikainen: "Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon"

Matkalla lataamoon

Ennen vauvan paranemista piti valvoa monta yötä ja pitää lapsi liikkeessä monta päivää. Jos Suvi sai pojan nukahtamaan illalla vaunuihin, tämä heräsi heti, kun hänet yritti siirtää omaan sänkyynsä.

Iltaisin Suvi nukutti vauvaa kaksi tuntia kannellen, ei rintarepussa vaan aina sylissä. Hän heijasi ja hyräili. Toinen vaihtoehto oli kanniskella auton turvakaukaloa edestakaisin.

Sitteri toi lopulta helpotusta kantamiseen. Välillä jompikumpi vanhemmista nousi keskellä yötä nukuttamaan Justusta vaunuihin alakerrassa. Yhdessä vaiheessa perheellä oli yhdet nukutusvaunut myös yläkerrassa.

Päivällä Justus nukkui, kun Suvi lähti hänen kanssaan kahden tunnin vaunukävelylle.

Jukka on jääkiekkoagentti. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Päivisin hän työskentelee paljon kotoa käsin puhelimessa ja pystyy osallistumaan lasten hoitoon puheluiden ja palaverien lomassa, mutta etenkin talvella hän on monta iltaa viikossa jäähallilla.

– Ensimmäiset kahdeksan kuukautta etenkin illat olivat painajaismaista aikaa. Olin kahden pienen lapsen kanssa yksin kotona, ja toinen tarvitsi jatkuvasti erikoistoimenpiteitä. Lopulta olin siinä pisteessä, ettei lataamokaan olisi ollut kaukana.

Lue koko juttu lokakuun 2015 Kaksplussasta!

Tilaa Kaksplus kotiisi täältä.

Lue aikaisemmat Kaksplussan kansihaastattelut:

Fitness-tähti Mari Valosaari: Sairauteni voi estää uuden raskauden

Suosikkibloggaaja Demi Aulos: Luulin, että yksi lapsi riittäisi Ilkallekin

Lue myös:

Kaisa Liski: Vanhemmilla lapsillani oli aina selkäsaunan pelko

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: