Synnytys 09.05.2017 Päivitetty 14.03.2022

Synnytys aiheuttaa repeytymiä – näin hoidat haavat kuntoon

Synnytys aiheuttaa lähes jokaiselle synnyttäjälle jonkinlaisia repeytymiä. Suurin osa haavoista kuitenkin paranee ihan itsestään.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Synnytys voi pelottaa sen aikana mahdollisesti aiheutuvan synnytysrepeämän vuoksi. Synnyttäjän ei kuitenkaan tarvitse olla peloissaan, sillä pitkää toipumista vaativat välilihan ja sulkijalihaksen vauriot ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia.

Paha synnytysrepeämä tulee synnytyksessä vain 0,6 prosentille suomalaisnaisista. Määrä on selvästi alle OECD-maiden keskiarvon.

Suomessa kätilöt tukevat edelleen alatiesynnytyksessä lapsen päätä niin, ettei emättimeen tai peräaukon alueelle pääse tulemaan vakavia repeämiä.

Lue myös: 10 kysymystä synnytyksen jälkeen, joita et huomannut itse kysyä

Luonnollinen synnytysrepeämä paranee helpommin

Lähes jokaiselle synnyttäjälle tulee lievempiä synnytysrepeytymiä, jotka parantuvat itsestään. Repeämät ovat yleisempiä ensisynnyttäjillä.

Lievimmillään synnytysrepeämä on nopeasti korjautuva nirhauma. Laajempia repeämiä pyrittiin aiemmin estämään episiotomialla eli välilihan leikkauksella, joka tehtiin rutiininomaisesti lähes kaikille synnyttäjille. Episiotomiassa tehdään pieni viilto emättimen ja peräaukon väliselle alueelle.

Nykyisin väliliha leikataan synnytyksissä harvemmin, sillä gynekologit ovat sitä mieltä, että pienet luonnolliset repeämät paranevat paremmin kuin episiotomia.

Sairaaloiden välillä on eroja siinä, miten herkästi välilihan leikkaus tehdään. Pahoja, 3.−4. asteen repeämiä sattuu eniten Ahvenanmaalla ja Helsingin Kätilöopistolla.

Imukuppisynnytys altistaa hankalille repeytymille. Vuonna 2015 välilihan vakavampien 3.−4. asteen repeämien osuus imukuppisynnytyksissä oli nelinkertainen (3,7 %) spontaaneihin alatiesynnytyksiin (0,9 %) verrattuna.

Vakavammille repeämille altistavat myös synnytyksen aktiivisen ponnistusvaiheen pitkittyminen, vauvan suurikokoisuus, tarjontavirhe tai suuri päänympärys.

Lue myös: Näin toivut synnytyksestä

Vakava synnytysrepeämä korjataan leikkauksella

Yleensä synnytysrepeämä korjaantuu itsekseen, mutta vaikeammissa, peräaukkoon asti ulottuvissa repeämissä joudutaan turvautumaan kirurgisiin toimenpiteisiin.

Repeämät jaotellaan neljään luokkaan niiden vaikeusasteen mukaan. Lääkäri hoitaa 3.–4. asteen repeämät korjausleikkauksella heti synnytyksen jälkeen.

Alatiesynnytyksessä on 0,2–0,4 %:n riski peräaukon sulkijalihaksen täydelliseen repeämään. Repeytyminen on alatiesynnytyksen ikävimpiä komplikaatioita. Sulkijalihaksen korjaaminen vaatii leikkauksen, mutta siitä huolimatta sulkijalihaksen normaali toiminta ja pidätyskyky saattavat lopullisesti heikentyä.

Synnytyksestä toipuminen voi viedä aikaa

Pahoista repeämistä tai välilihan leikkauksesta parantuminen saattaa kestää kuukauden tai jopa pidempään.

Episiotomian jälkeen voi esiintyä välilihan arkuutta, kipua ja yhdyntäkipua. Usein istuminen tuottaa aluksi hankaluuksia ja sitä voi helpottaa istumalla kumisella uimarenkaalla tai pehmeällä tyynyllä. Kipua voi hyvin lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä.

Kylmällä vedellä suihkuttelu on hyvää ensiapua turvonneelle ja kipeälle alapäälle synnytyksen jälkeen. Välilihan leikkaushaavaa pitää suihkuttaa jokaisen wc-käynnin yhteydessä, sillä se edistää haavan paranemista. Myös ilmakylvyt nopeuttavat toipumista.

Myös pissaaminen voi aluksi kirvellä repeämien ja haavojen takia. Mahdollinen ummetus sekä wc-ponnistelut voivat pahentaa tilannetta. Vatsan sujuvaan toimintaan kannattaa siksi kiinnittää huomiota jo sairaalassa.

Liikkuminen, runsas nesteiden juominen ja kuitujen syöminen ehkäisevät ummetusta. Turvallisia ummetuslääkkeitä löytyy käsikauppalääkkeinä apteekista.

Lue myös: Mitä tapahtuu synnytyksen jälkeen?

Lähteet:

Matilda Katajamäki, Outi Gyldén (toim.): Suomalainen vauvakirja (2009)

Petri Aitolan ja Jukka Uotilan artikkeli: Peräaukon sulkijalihaksen repeämä synnytyksessä (Duodecim)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X